Wat doe jij met je pompoenen na Halloween?

Wat doe jij met je pompoenen na Halloween?

Waarom zetten we eigenlijk met z’n allen pompoenen in de tuin met Halloween? Laten we daar eens kort (ik beloof het!) op ingaan.

Een korte geschiedenisles

Het begon allemaal toen Jack, een arme Ierse smid, de duivel voor de gek hield. Jack mocht niet naar de hemel of de hel. Toen hij stierf, gooide de duivel hem een gloeiend stukje houtskool toe, dat hij in een raap bewaarde om iets te kunnen zien in het donker. Rapen werden later vervangen door pompoenen, en vanaf toen gebruikten mensen deze lantaarns om zichzelf te beschermen tegen de boze geest van Jack.

Tot zover de legende, nu terug naar de werkelijkheid! Nu Halloween weer achter de rug is, geniet je met onze 4 tips ook daarna nog van je pompoenen.

1. Van voordeur naar bord

pumpkin-recipe1
www.detoxkitchen.co.uk

De eerste tip ligt voor de hand: je kunt je pompoen natuurlijk prima opeten. Door de jaren heen heb ik tal van recepten uitgeprobeerd, maar dit is mijn favoriet: pompoencurry, een recept dat ik vond in The Detox Kitchen Bible.

Het is wat ongebruikelijk, maar de combinatie van granaatappel, kokosmelk en pompoen is verrassend lekker. En dankzij de vele kruiden en specerijen is het ook nog eens heel gezond. Zeker de moeite waard!

2. Pitten met pit

shutterstock_231236749

Dit is een recept voor een heerlijke, krokante snack.

Hier hebben we alleen de pitten voor nodig. Was ze, droog ze in een theedoek en verwarm je oven voor op 150°. Meng de pitten met wat (kokos- of pompoenpit)olie en spreid ze uit op een bakplaat.

Breng de pitten op smaak met je favoriete kruiden of specerijen. Strooi ze er gewoon overheen voordat je de pitten in de oven zet. Met Italiaanse kruiden zit je altijd goed.

Bak de pitten 20 minuten tot ze goudbruin zijn en schenk jezelf in de tussentijd een glas wijn in!

3. Vogeltjes voeren

sfw_unknown
www.diyready.com

Je pompoen omtoveren tot een voederhuisje voor vogels is waarschijnlijk een van de meest creatieve manieren om je pompoen een tweede leven te geven. Je kinderen zullen je vast graag een handje helpen!

Het is heel makkelijk: snijd de bovenkant eraf en schep de zaden en draden eruit. Maak vervolgens vier gaten op dezelfde hoogte. Haal door elk gat een stuk touw en knoop de touwen stevig aan elkaar.

Doe er wat vogelzaad in en hang de pompoen aan een boom in je tuin.

Nu hoef je alleen nog maar te wachten tot er vogels op af komen.

4. Versier je tafel of schouw

missmustardseed-fall-decoating7-800x534-576x384

www.missmustardseed.com

Hoewel Halloween al voorbij is, doen herfstkleuren het nog steeds goed in huis. Combineer kleinere pompoenen met herfstbladeren in mooie kleuren en dennenappels of kastanjes.

Of maak je pompoen schoon en zet er een waxinelichtje in – zo kun je je eigen set kandelaars maken. Je kunt ze zelfs wit schilderen, voor een tijdloze, klassieke look.

Je merkt het al: de decoratieve mogelijkheden zijn eindeloos!

pumpkin-candles
www.indulgy.com

Nog een laatste tip: bewaar een deel van de pitten. Die kun je in de tuin planten om je eigen pompoenen te kweken.

Hopelijk laat je je pompoenen niet vergaan dit jaar en maak je er iets leuks of iets lekkers van!

Andere inspirerende ideeën? Deel ze met ons!

Geef een reactie