Wat niemand je vertelt als je voor het eerst een huis koopt …

Wat niemand je vertelt als je voor het eerst een huis koopt …

Iedereen weet dat het kopen van een huis, zeker in de hoofdstad, een kostbare en ingewikkelde zaak is.

Het is een verkopersmarkt met torenhoge prijzen, die vaak nog eens op het laatste moment worden verhoogd. Daardoor lijkt het soms alsof alleen steenrijke bieders een kans maken!

Hoe kunnen nieuwe kopers zich beter voorbereiden op dit wespennest? Daar is geen eenvoudig antwoord op, maar het helpt als je rekening houdt met deze zaken:

1. Let tijdens de bezichtiging op de saaie dingen

Ja, de karakteristieke elementen zijn prachtig, en de hal heeft echt precies de juiste grijstint (Elephant’s Breath van Farrow & Ball uiteraard), maar heb je al verder gekeken naar de dingen die je je erfenis gaan kosten als ze moeten worden vervangen?

Alle saaie dingen: hoe oud is de meterkast? Hoe zit het met de bedrading en de stoppenkast? En de waterdruk?

Ze zullen je vast even raar aankijken als je vraagt of de douche aan mag, maar niemand wordt blij van een zielig straaltje.

2. Je voelt je net Kirstie of Phil als je een bod uitbrengt

www.dailymail.co.uk

Dat is natuurlijk alleen maar leuk, maar in tegenstelling tot bij Kirstie en Phil van De grote verhuizing hangen de verkopers niet binnen een half uur aan de telefoon om je enorm optimistische lage bod te accepteren.

In werkelijkheid is het een slepend traag pingpongspelletje totdat je uiteindelijk gewoon vrijwel de vraagprijs betaalt …  want je probeert een huis in Amsterdam te kopen, net als iedereen.

Maar dat is nog maar het begin: als je je eerste huis koopt, ben je er nog lang niet als je bod is geaccepteerd.

3. Het keuringsrapport klinkt dramatisch

Laat altijd een bouwkundige keuring doen. Zo krijg je zicht op de meeste adders onder het gras en beren op de weg voordat het te laat is. Tenzij je een nieuwbouwhuis koopt, vermeldt het keuringsrapport vast tal van vreselijk klinkende problemen.

Maak je niet te druk, inspecteurs zijn altijd enorm kritisch. Het beste plan is om de hulp van een goede (lees: gratis) vriend uit de bouwwereld in te schakelen om te beslissen of het een goede investering is of een bodemloze put.

4. Het kan zijn dat je een tijdje dakloos bent

De tijd tussen de acceptatie van je bod en je daadwerkelijke verhuizing kan nogal variëren. Vertragingen in het proces, feestdagen of vakanties, andere problemen …

En ondertussen verkeer jij in onzekerheid, zonder dak boven je hoofd en met al je spullen ingepakt in dozen.

Op dit soort momenten kan het huren van een opslagruimte uitkomst bieden. Shurgard biedt opslagunits in alle soorten en maten.

En of het nu voor 2 weken, 2 maanden of langer is, het feit dat je je niet druk hoeft te maken over je spullen kan al veel schelen in deze stressvolle tijd … Zo kun jij met een gerust hart nadenken over de perfecte kleur voor de badkamer.

5. Zodra je erin zit, kun je je portemonnee trekken

Je bent eindelijk verhuisd en klaar voor je nieuwe leven als tevreden huiseigenaar. Je bent langs de Karwei geweest voor een goedkope versie van Elephant’s Breath en helemaal klaar om je handen uit de mouwen te steken!

Maar wacht … wat is het hier fris? De radiatoren zijn steenkoud, terwijl je zeker weet dat je de verwarming had aangedaan.

Toch maar even die boiler uit de jaren 70 checken. Die zag er inderdaad al wat beroerd uit, maar ja, die karakteristieke kenmerken waren zo verschrikkelijk mooi …

Heb jij onlangs je eigen stek gekocht? Deel je tips met onze lezers.

Geef een reactie