Wat als je kind het huis uitgaat?

Wat als je kind het huis uitgaat?

Het leven gaat zo snel! Het ene moment sta je hun broodjes te smeren, het volgende moment pak je al hun spullen in voor een nieuwe fase die aanbreekt.

Vooral het moment dat je kind op kamers gaat, gaat voor ouders vaak gepaard met veel emoties: van uitgelatenheid (‘voor het eerst in 18 jaar weer zelf de afstandsbediening in handen!’) tot bezorgdheid (‘hoe gaan ze het ooit redden, ze kunnen nog niet eens een ei koken?‘).

Het is een belangrijke mijlpaal, zowel voor jou als je kind, en we begrijpen dat het wat ontmoedigend kan voelen om thuis te komen in een leeg huis.

Daarom delen we hieronder een aantal tips die je helpen om te gaan met deze nieuwe situatie:

Tip 1. Blijf communiceren

Ze wonen misschien niet meer in hetzelfde huis, maar ze hebben je steun nog steeds hard nodig. Net zo goed als jij die van hen.

Ze zijn blij als je ze af en toe belt – ook al zullen ze dat niet laten merken.

Dan kunnen ze even uithuilen over hun gemiste deadline, of iemand die hun hart heeft gebroken. Ze zullen het waarderen dat jij er bent om naar ze te luisteren.

Maak je niet druk als zij minder vaak bellen dan jij: ze zijn druk met opdrachten die ingeleverd moeten worden … of eindeloos Netflix kijken.

Tip 2. Wees sociaal

Een huis kan plotseling heel leeg aanvoelen zonder rommelige, drukke tieners erin.

Probeer ervan te genieten dat je niet meer eindeloos hoeft te wassen en hun troep hoeft op te ruimen.

Pak die hobby op waar je nooit aan toekwam, nodig vrienden uit om te komen eten. Want dat is het grote voordeel van kinderen die de deur uit zijn: je hebt het huis weer voor jezelf!

Tip 3. Creëer ‘me space’

Dit is een uitgelezen kans om de kamers van je kinderen om te toveren tot een fijne ruimte voor jezelf.

Je kunt er een kleine bibliotheek van maken, of misschien een fitnessruimte. De afgelopen 18 jaar heb je voor je gezin gezorgd, nu is het tijd om voor jezelf te zorgen.

Hebben je kinderen spullen achtergelaten die niet in je nieuwe fitnessruimte passen? Sla ze dan veilig op bij de dichtstbijzijnde vestiging van Shurgard tot ze weer thuiskomen.

Tip 4. Genereer extra inkomsten

Als je graag wat extra geld wilt verdienen, kun je een kamer verhuren of een uitwisselingsstudent in huis nemen.

Het is wel belangrijk om dit eerst met je kind te overleggen. En om de boel vooraf goed schoon te maken!

Tip 5. Plan vooruit

Als je kinderen op kamers gaan, kan het wel even duren voor ze weer thuis komen. Soms is dat moeilijk, je hebt immers sinds hun geboorte samen onder één dak gewoond.

Wees proactief: plan een bezoekje aan hun nieuwe stek. Je kinderen (én hun vrienden) zullen je met open armen ontvangen. Vooral als je zelfgemaakte maaltijden, wat boodschappen en een kratje bier meeneemt.

Tip 6. Ontvang ze met open armen

Als je kinderen thuiskomen van de uni, zijn ze in no time weer gewend aan het comfort van thuis. Alsof ze nooit weg zijn geweest!

Profiteer van het feit dat ze nu weten hoe ze moeten wassen en hoe de vaatwasser werkt; laat ze af en toe een klusje doen terwijl jij even ontspant met een kop thee!

Neem de tijd om te luisteren naar alles wat ze hebben meegemaakt, want voor je het weet zijn ze weer weg (maar misschien ben je ze tegen die tijd ook wel weer zat!).

Benieuwd te horen wat jouw ervaringen zijn!

Geef een reactie