Toptips voor de make-over van je woonkamer

Toptips voor de make-over van je woonkamer

Ben je van plan om de woonkamer aan te pakken? Dan heb je veel om over na te denken: van de indeling van de ruimte en het kleurgebruik tot de stijl van de meubels en de accessoires.

Een goede voorbereiding is essentieel. Verdeel alle taken in hapklare stukjes, dan lijkt alles al een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Of er nu muren omgaan en alles volledig op de schop gaat of de boel alleen een kleine opfrisbeurt krijgt, met onze 5 tips wordt je interieurproject zeker een succes!

De indeling

catesthill-shurgard-v2p

Je eerste prioriteit is nadenken over de indeling van je woonkamer. Bedenk verschillende indelingen: dit helpt je de ruimte met een frisse blik te kijken en de mogelijkheden te zien.

Dit kun je doen door een tekening te maken van de woonkamer. Een eenvoudige schets is goed genoeg, helemaal als deze op schaal is.

Dan kun je ook de meubels die wilt gebruiken tekenen en uitknippen. Schuif ze over je schets om te kijken wat waar past. Zo zie je hoeveel ruimte je over hebt en of alles goed is verdeeld.

Daarna is altijd handig om de plek waar de meubels komen in de woonkamer af te tekenen met afplaktape. Dat is een goedkope manier om snel te visualiseren hoe je door de ruimte kunt bewegen.

De basics

catesthill-shurgard-v3p

Zodra je uit de indeling bent, is het tijd om na te denken over de basics: de items die de ruimte bruikbaar en functioneel maken. Bijvoorbeeld de plek van stopcontacten – hint: daar heb je er dus nooit genoeg van! – of inbouwkasten om de kamer netjes en ruim te houden.

Het klinkt misschien saai, maar dit is ook het moment om na te denken over hoe je al die lelijke kabels weg kunt werken die anders afbreuk zullen doen aan je prachtig gestylede nieuwe woonkamer. Gebruik een kabelgoot om kabels netjes weg te werken tegen een plint, of maak een gat in de achterkant van een inbouwkast om de snoeren van de tv te verbergen.

Denk na over planken voor boeken en tijdschriften, en over opbergruimte voor het speelgoed van de kinderen. Tijdens je verbouwing is het misschien fijn om je meubels en spullen zolang veilig te bewaren in een opslagruimte van Shurgard.

Kleuren

catesthill-shurgard-v4p

Als je verf uit gaat zoeken, bedenk dan hoe je wilt dat de ruimte aanvoelt. Voor een plek die bedoeld is om te rusten en te ontspannen werken lichte, neutrale tinten goed. Staat de ruimte in het teken van vermaak of prestaties, dan kun je meer uitgesproken, heldere kleuren en patronen gebruiken.

Kun je niet kiezen? Neem je favoriete kunstwerk, kussen of accessoire als uitgangspunt en kies daar een tint uit. Op basis hiervan kun je het hele kleurenschema samenstellen.

Nog meer inspiratie nodig? Gebruik Pinterest of tijdschriften om te kijken welke stijlen je aanspreken.

Vergeet niet om twee of drie aanvullende tinten toe te voegen om samenhang te creëren.

Het is heel belangrijk om een kleur uit te proberen op de muur, sommige kleuren kunnen behoorlijk verschillen van hun kleurkaart. Ook verlichting kan de kleur beïnvloeden. Dus wat het in de ene kamer goed doet, hoeft in de andere niet per se een succes te zijn.

Koop verschillende testers en probeer ze in een hoek van de kamer, waar twee muren bij elkaar komen. Zo kun je echt kijken hoe ze eruit zullen zien, omdat het licht op elk van beide muren anders valt.

Meubels

catesthill-shurgard-v5p

Niet iedereen kan het zich veroorloven om in een keer een complete set nieuwe meubels kopen, vaak kost het wat tijd om een ruimte helemaal naar je zin te maken.

Bedenk wat je nog kunt gebruiken en geeft het een nieuwe look. Misschien een nieuwe hoes voor de oude bank, een paar leuke kussenhoezen om de ruimte op te frissen, of een likje verf voor de bijzettafel.

Houd hierbij rekening met je nieuwe kleurenschema. Neem kleurstalen mee als je gaat shoppen en houd in gedachten welke look je wilt creëren, zodat je niet te veel afwijkt.

Koop je nieuwe meubels, dan kan de levertijd van grotere meubelstukken soms wel 6-10 weken bedragen. Plan je project dus goed, zodat je niet zit te wachten in een lege kamer.

Verlichting

catesthill-shurgard-V6p

Verlichting is vaak het laatste punt op de agenda, maar het kan een ruimte echt maken of breken.

Maak je voornamelijk overdag gebruik van een ruimte, dan heb je misschien wel genoeg aan een goede plafondlamp en wat taakverlichting in de vorm van vloerlampen. Ben je er ’s avonds veel, dan is ook sfeerverlichting belangrijk voor een knus, gezellig effect.

Je kunt een ledstrip aanbrengen onder een lat of plank voor een warme gloed die accessoires of boeken verlicht, of in plaats van een schelle plafondlamp kiezen voor een aantal tafellampen.

Slimme verlichtingsoplossingen kunnen op lange termijn geld en energie besparen, dus het is verstandig om gloeilampen te vervangen door leds.

IKEA heeft bijvoorbeeld net een nieuwe lijn slimme verlichting uitgebracht die betaalbaar en eenvoudig te installeren is. Deze lampen kun je met één toets op je telefoon bedienen.

Als je deze 5 punten kunt afvinken, begint het leukste deel: de finishing touches en accessoires die van je huis een thuis maken. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het afstylen van je fantastische interieur!

Geef een reactie