Toptips voor een goede start van het nieuwe schooljaar

Toptips voor een goede start van het nieuwe schooljaar

Het einde van de vakantie is in zicht: die heerlijke tijd van hele dagen buiten, nieuwe vriendjes maken op kamp en verwend worden door opa en oma komt weer ten einde.

Aan het begin van het schooljaar kan je kind tijdelijk veranderen in een kleine dwarsligger. Maar wist je dat je deze ‘back-to-school-blues‘ kunt voorkomen (of in elk geval beperken) door nu al bepaalde maatregelen te nemen? 

Op tijd naar bed

shutterstock_512565058

Laat je kind steeds een kwartiertje vroeger naar bed gaan. Op de laatste ochtenden voordat de school weer begint, is het zelfs verstandig om de wekker weer te zetten.

Zo voorkom je een abrupte omschakeling (met meestal dwarse ochtenden als gevolg) als ze weer naar school moeten. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het gaat!

Schoolspullen shoppen

Moedig je kind aan om je te helpen tijdens de laatste vakantieweek. Schoolspullen kopen is iets wat je heel goed samen kunt doen, en nog leuk ook.

Op die manier weet je zeker dat je thuis komt met spullen die niet alleen ‘cool’, maar ook functioneel zijn. En je kind is extra blij met de mooie spullen of outfit die hij of zij zelf heeft uitgezocht.

shutterstock_457994698

Goede communicatie

Na twee maanden plezier maken met vriendjes en familie kan het moeilijk en soms zelfs een beetje beangstigend zijn voor kinderen om weer naar school te gaan.

Bespreek hun zorgen of angsten en wees begripvol. Zenuwen zijn normaal, maar benadruk de positieve aspecten: ze zien hun klasgenootjes weer en kunnen weer naar streetdance, zwemles of voetbal.

Plan vooruit

Er is één simpele regel: alles wat je van tevoren kunt doen, doe je al de avond van tevoren!

Leg de kleren van je kinderen alvast klaar voor de hele week, maak de schooltassen klaar en bereid de lunches.
’s Avonds kost het je maar 5 minuten extra, maar het kan ’s ochtends echt het verschil maken.

Dan heb je kans dat je ook echt even van je kop koffie kunt genieten tijdens de ochtendspits! En het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar begin de dag vroeg en probeer op tijd naar huis te gaan.

shutterstock_4132228

Eindig met een feestje!

Vier het einde van de zomermaanden met een barbecue of een feestje. Dat maakt de overgang makkelijker.

En misschien is het leuk om een fotoalbum of een filmpje te maken?

Met dit soort rituelen creëer je prachtige herinneringen!

shutterstock_488873404

Heb jij nog goede ideeën? Deel ze met ons!

Geef een reactie