Tips voor het nieuwe schooljaar!

Tips voor het nieuwe schooljaar!

Het begin van het nieuwe schooljaar kan stressvol zijn – zowel voor jou als voor je kinderen! Met een beetje planning en organisatie van tevoren begin je goed en leg je de basis voor de rest van het jaar.

Als je nu investeert, zul je merken dat alles vlot loopt op het moment dat je je kinderen (en jezelf) op tijd op school en werk probeert te krijgen ’s ochtends. Een goed begin is het halve werk.

Wij hebben een aantal tips voor het nieuwe schooljaar waar je het hele jaar profijt van hebt!

Een goed georganiseerde hal

Je kent het wel: de kinderen komen uit school, schoppen hun schoenen uit en gooien hun tassen neer … En hop, de hal is een puinhoop!

Een opgeruimde hal met voldoende opbergruimte is dé oplossing om orde te creëren en de stress van de ochtendspits te minimaliseren.

Kastjes met uittrekmanden werken heel goed. Elk gezinslid heeft zijn eigen mandje waar alle spullen in kunnen, de hal ziet er netjes en ruim uit en iedereen weet ’s ochtends zijn schoenen en schooltas weer te vinden.

Huiswerkplek

Kinderen hebben een eigen, rustige plek nodig waar ze hun huiswerk kunnen maken, zodat ze zich goed kunnen concentreren en niet worden afgeleid door spelletjes en speelgoed.

Richt de huiswerkplek in voordat het schooljaar begint, zodat je kind er direct aan went en het een vaste gewoonte wordt.

Maak een plekje vrij in de keuken, woonkamer of slaapkamer.

Je hoeft er alleen maar een tafeltje en een stoel kwijt te kunnen. Zet een doos in de buurt met alles wat je kind nodig heeft (pennen, papier, meetlat, rekenmachine).

Met zo’n rustige en overzichtelijke plek moet dat huiswerk goed komen!

Breakfast (en lunch!)- club

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om elke ochtend iets te verzinnen voor het ontbijt en de lunch op school.

Misschien is het handig om alle spullen bij elkaar te bewaren, zodat je makkelijk ziet wat je hebt en kunt kiezen.

Gebruik plastic bakjes of mandjes om crackers, gedroogd fruit en pakjes drinken bij elkaar te bewaren in de kast.

Zet ook twee bakjes in de koelkast: een voor het beleg voor de lunch en een voor de ontbijtspullen. Pak ze ‘s ochtends uit de koelkast en je hebt alles bij elkaar. De tijd van je kasten overhoop halen is voorbij!

Staat het al op de kalender?

Maak een online kalender voor je kinderen en vul deze zo snel mogelijk – en zo ver mogelijk van tevoren – in!

Zo heb je alle belangrijke data bij de hand – schoolconcerten, uitstapjes en ouderavonden.

Deel de kalender met alle relevante gezinsleden. Zo voorkom je dat je in de knoop komt met je eigen sociale activiteiten en werk.

Actueel archief

We hebben nog een goede tip voor je: zorg voor een specifieke plek waar je alle dingen bewaart die je nodig kunt hebben voor school, zoals pasjes, papieren, pasfoto’s, etc.

Een archiefmap of een mooie opbergdoos voldoet prima. Plak een label op de voorkant van de doos en zet hem op een plank in de keuken of woonkamer. Zo ben je nooit meer iets kwijt.

Met zo’n archiefsysteem voorkom je stress bij lastminute-uitstapjes met school.

Zet een alarm

Verloopt de ochtend altijd hectisch, met meerdere kinderen die naar school moeten en ouders die naar hun werk vertrekken? Dan is het slim om een alarm te zetten.

Niet om ‘s ochtends je bed uit te komen, maar als herinnering tijdens het ochtendritueel.

Stel bijvoorbeeld een alarm in op 10 minuten voordat je de deur uit moet. Dat is het signaal dat iedereen zijn schoenen en jas aan moet gaan trekken.

Maak het ochtend- en avondritueel zichtbaar

Kinderen (en ouders) zijn gebaat bij vaste rituelen. En die rituelen verlopen makkelijker als ze voor iedereen zichtbaar zijn!

Gebruik een versie met plaatjes voor kleine kinderen, of laat oudere kinderen er zelf een maken en versieren. Plak hem op de koelkast of een muur, zodat iedereen hem kan zien.

Dit overzicht herinnert iedereen aan wat er ‘s ochtends en ‘s avonds moet gebeuren, en in welke volgorde. Je zult zien dat alles op deze manier een stuk soepeler verloopt!

Garderobe compleet?

Controleer van tevoren of je nog wat nodig hebt voor het nieuwe schooljaar, zoals gymspullen. Kinderen groeien snel, maar misschien kun je bepaalde dingen van vorig jaar nog gebruiken.

Maak een lijstje met alles wat je moet kopen. Kies voor vlekbestendige gymkleding die je niet hoeft te strijken, dat scheelt weer!

Dit is een mooie gelegenheid om de kleding van je kind voor het komende seizoen eens door te lopen. Items die niet meer passen, maar er nog wel goed uitzien kun je weggeven.

Het is het overwegen waard om kleding voor een specifiek seizoen in een opslagruimte te bewaren, zodat de kledingkast van je kind ruimer en overzichtelijker blijft.

Minder spullen = minder stress (en minder wassen!).

Als je dit soort dingen voor het begin van het nieuwe schooljaar al regelt, heb je daar later profijt van. Dan is er rust in huis en kunnen de kinderen het nieuwe jaar goed beginnen.

Heb jij nog tips voor het begin van het schooljaar? Deel ze hieronder!

Geef een reactie