Wat als je afgestudeerde kinderen terugkomen van de universiteit?

Wat als je afgestudeerde kinderen terugkomen van de universiteit?

Weet je nog dat je kinderen naar de universiteit vertrokken, met een wok van IKEA en een stapel kookboeken die voor eeuwig ongebruikt zouden blijven?

Je sliep er niet van, zo bezorgd was je of ze het wel zouden redden zonder jou. Maar sneller dan verwacht wende je aan een leven zonder tieners die de badkamer bezet houden.

Vier relaxte jaren doorspoelen en hoppa, daar staan ze weer voor de deur, je afgestudeerde kinderen die weer thuis komen wonen.

Dit scenario komt regelmatig voor, maar verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Deze tips maken het iets makkelijker om weer samen onder één dak te wonen:

Streng of tolerant?

Je kind is veranderd in een nachtdier: studeren (feesten) tot 5 uur ’s ochtends en aan het eind van de middag pas weer boven water komen om Netflix te kijken.

Dit gedrag zal niet meteen veranderen, MAAR laat het ook niet te lang toe.

Na het schrijven van die ellendige scriptie hebben ze wel even vakantie verdiend, maar uiteindelijk hebben ze toch een schop onder hun kont nodig om weer gemotiveerd te raken en aan het werk te gaan, hoe eerder hoe beter.

Leeggeroofde koelkast

Wees niet verbaasd als er spullen uit de koelkast verdwijnen.

Studenten zijn als oerwezens, die gewend zijn om onder ruige omstandigheden te overleven. Voedsel is vaak schaars. Dingen als kaas, chocola en kliekjes kunnen ze daardoor moeilijk weerstaan.

Als ze je eten stelen, laat ze dan eens in de zoveel tijd voor je koken. Wie weet, misschien komt dat kookboek dat je ze vier jaar geleden hebt meegegeven dan nog eens van pas.

Space invaders

Als je hun kamer hebt omgetoverd tot een yogastudio zoals in ons voorgaande blog artikel, dan zul je nu een ander plekje moeten vinden om je Zonnegroet te doen.

Heb je geen zolder waar je je spullen kwijt kunt? Huur dan eventueel een opslagruimte voor alles wat je in hun kamer hebt verzameld.

Als ze een eigen onderkomen hebben gevonden, kun je je mat weer tevoorschijn halen en aan je zen werken.

Mindfulness

Na de mooiste jaren van hun leven kan het voor je kinderen als een stap terug voelen om weer bij hun ouders in te trekken.

Val ze niet te veel lastig met vragen over wanneer ze thuis komen en of ze lunch mee moeten nemen de komende week.

Geef ze advies, maar wees niet te opdringerig. Moedig ze aan om te solliciteren en naar een eigen woonruimte te zoeken, maar waak ervoor om hun cv te schrijven of ’s ochtends hun kleren klaar te leggen.

Neem elke dag zoals die komt. Op een dag zit je koelkast weer vol, beloofd!

Geef een reactie