Slim opbergen voor een lichter huis

Slim opbergen voor een lichter huis

Je huis op orde brengen is nog niet zo eenvoudig als het klinkt. Aan veel van wat we bezitten kleven de nodige emoties, en dat maakt het moeilijk om afscheid te nemen.

Maar het moet gezegd: als je je huis eens goed opruimt en slimme opbergoplossingen vindt om de hoeveelheid spullen die door het huis slingert te minimaliseren, voelt het direct een stuk schoner, lichter en groter.

Hier een inkijkje in een heerlijk opgeruimd huis, plus een aantal ideeën voor slim opruimen en opbergen.

1. DE BADKAMER

Shurgard bathroom

  • Medicijnen: alles wat over datum is, breng je naar de apotheek. Je EHBO-doos zou niet groter moeten zijn dan een schoenendoos.
  • Gratis probeerverpakkingen: gooi alle monsters weg die je al maanden verzamelt. Wil je ze niet weggooien? Daag jezelf dan uit om geen nieuwe shampoo of bodylotion te kopen totdat je samples op zijn.
  • Cosmetica: was je make-uptasje en gooi alles weg wat je al zes maanden niet hebt gebruikt (ook lippenstift!
    Als je hem niet gebruikt, is het waarschijnlijk niet de juiste kleur voor je).
  • Zet alles rechtop: flesjes en potjes die op die smalle plankjes passen zijn essentieel voor een opgeruimde badkamerkast. Ze besparen ruimte en je kunt er tandenborstels of elastiekjes in bewaren.

2. DE KEUKEN

Shurgard Kitchen

  • Zorg dat je overal maar één exemplaar van hebt.
    Heb je echt 5 mengkommen en 4 waterkannen nodig? Van alles wat je dubbel hebt, kan 1 exemplaar weg. Misschien bewaar je dingen voor als je zoon of dochter de deur uitgaat, maar dat kan nog jaren duren.
  • Houd je aanrecht leeg. Gebruik je spullen weinig, berg ze dan op. Gebruik je ze bijna nooit, doe ze dan weg. Fantastisch hoor, zo’n fonduepan of ijsmachine, maar hoe vaak haal je ze uit de doos? Is dat 1 keer per jaar, zet het spul dan op Marktplaats en ga fonduen in een restaurant.
  • Glazen en servies: alles wat beschadigd is, mag weg.
  • Plastic bakjes: hartstikke handig, maar heb je er echt een la vol van nodig? Waarschijnlijk niet! Bewaar er een per gezinslid, de rest kan in de vuilnisbak.

3. DE SLAAPKAMER

Shurgard Bedroom

  • Kledingkast: haal de kast leeg en verdeel je kleding over 3 stapels: dingen die je graag draagt, kleding waar je dol op bent, maar die je niet draagt, en dingen die je niet draagt. Stapel 1 en 3 zijn makkelijk. Doe alles van stapel 2 in plastic zakken en bewaar deze in je garage. Heb je er 3 maanden lang niet aan gedacht, breng ze dan naar de kringloopwinkel. Bezorg jezelf 10 maanden per jaar meer ruimte door seizoensgebonden kleding als skispullen te bewaren in een opslagruimte.
  • Meubels: houd het beperkt. Zet bijvoorbeeld geen stoel neer, daar wordt alleen maar kleding op gegooid. Aan het einde van de dag horen kleren in de kast of in de wasmand.
  • Boeken: beperk het aantal boeken op je nachtkastje tot één. Heb je die uit, zet hem dan terug in de kast.

Een aantal regels waar ik me strikt aan houd…

  • Zorg dat alles een eigen plek heeft: bewaar batterijen en lampen op een vaste plek, en zet boeken in de kast in plaats van naast je bed.
  • Ga je je huis opnieuw inrichten, pak dan alles van tevoren in en huur zolang een opslagruimte. Zo heb je thuis meer ruimte en zijn je spullen beschermd tegen verfspatten en potentiële krassen en deuken.
  • Kies waar mogelijk voor ingebouwde kleding- of keukenkasten van vloer tot plafond, voor zoveel mogelijk opbergruimte.
  • Zoek eens per maand alle rekeningen en papieren uit en versnipper alles wat je niet meer nodig hebt.
  • Zijn er dingen waar je nu eigenlijk geen plek voor hebt, maar toch geen afscheid van kunt nemen? Sla ze op in een opslagruimte en haal ze over een paar jaar weer tevoorschijn.
1 Reactie
  1. Ik wil mijn huis ook gaan opruimen, omdat ik te veel meubels en accessoires heb die veel ruimte in beslag nemen. Mijn plan is om een deel van mijn meubels op te slaan in een opslagruimte. Ik weet namelijk nog niet of ik ze wil verkopen.

Geef een reactie