Weldra een pup in huis?

Weldra een pup in huis?

Je hebt vlinders in je buik, kunt het niet afwachten en denkt aan niets anders dan de hele dag stokken gooien en modderige knuffels op de bank: binnenkort komt je nieuwe puppy!

Dit geweldige gevoel kan je helemaal in beslag nemen. Bereid de komst van je nieuwe aanwinst goed voor, dan heb je straks meer tijd om samen te spelen.

Met onze toptips ben je er helemaal klaar voor!

Verdiep je er van tevoren in

Een hond is een grote verantwoordelijkheid. Je moet de inentingen en controles door de dierenarts regelen en de beste opvang en puppycursus uitzoeken.

Lokale forums kunnen je hierbij helpen, maar loop ook gewoon even binnen om een indruk te krijgen van de medewerkers en faciliteiten. Je moet je hond er immers wel met een gerust hart kunnen achterlaten.

Wie is het baasje?

puppy boss.jpg

Overleg van tevoren met het hele gezin wie precies verantwoordelijk is voor wat. Het is niet zo moeilijk om een schema te maken voor het uitlaten, voeren en spelen, maar je moet ook nadenken over de dagelijkse opvoeding.

Voorkom verwarring en spreek af welke woorden je gebruikt in de training. Probeer ook vaste tijden aan te houden voor eten en slapen, zodat de hond kan wennen aan een bepaald ritme.

Ga door het huis op puphoogte

Een enthousiaste, nieuwsgierige hond zal het hele huis verkennen, hoe hard je ook NEE roept of (weinig) overtuigend je vinger opsteekt. Om alle potentiële gevaren uit de weg te ruimen, kun je het beste op handen en voeten door het huis gaan.

Let op losse kabels, wiebelige tafelpoten, opgestapelde blikjes, kasten die makkelijk doorsnuffeld kunnen worden, open stopcontacten, enz.

Breng traphekjes aan, omhein de vijver, werk kabels weg en vergeet niet om alles op te ruimen of vast te plakken waarop gekauwd kan worden. En ja, dan bedoelen we ook echt alles.

(P)update je boodschappenlijstje

De komst van een nieuw huisdier kan best overweldigend zijn. Voorkom dat je doorslaat in de dierenwinkel en maak van tevoren een lijstje.

Je hebt onder meer nodig: voer, water- en voerbakjes, een halsband, een tuig, snoepjes, een mand, speeltjes, puppyspray en een bench.

Ga na wat je puppy bij de vorige eigenaar te eten kreeg, zodat de overgang niet te groot wordt voor zijn maag en darmen. En uiteraard gaan er ongelukjes gebeuren, dus zorg dat je ruim voldoende keukenpapier op voorraad en bij de hand hebt.

Houd voet bij stuk

Het geluid van een piepende pup breekt je hart en kan om 2 uur ‘s nachts zelfs de meest standvastige nieuwe eigenaar vermurwen. Koop een paar oordoppen om de eerste weken door te komen.

Dat klinkt misschien hard, maar het zorgt ervoor dat jij kunt slapen en dat je hond er al snel geen probleem meer van maakt om ’s nachts alleen te zijn, omdat hij weet dat jij er ‘s ochtends weer bent.

Heb jij mijn slipper gezien?!

Honden grijpen graag iets wat naar jou ruikt, om zich er vervolgens mee uit de voeten te maken. Slippers, sokken, truien, sjaals: alles waar ze bij kunnen loopt gevaar.

Dus berg kleding en schoenen op in een kast en laat niets over een stoel hangen. Als je favoriete kasjmier trui aan je voeten wordt verscheurd, zal het nog niet meevallen om die lieve puppyogen te vergeven.

Misschien is het ook een goed idee om een aantal meubels naar de opslag te brengen voordat puplief komt.

Totdat hij goed afgericht is, bestaat het risico dat hij ze beschadigt, vuil maakt of erop springt. Dus wil je bepaalde dingen graag heel houden, dan kun je ze het beste even de deur uit doen totdat pup en jij er klaar voor zijn.

Giftig groen

escape dog.jpg

Sommige planten, waaronder vingerhoedskruid en narcissen, kunnen giftig zijn voor honden. Heb je een tuin, zorg dat er niets staat waar je hond ziek van kan worden.

Als je voor het eerst naar buiten gaat, kun je je pup dragen om hem te laten wennen aan de ruimte en geuren. Mag hij los, blijf dan in de buurt en controleer voor je de riem af doet of er geen mogelijkheden zijn om te ontsnappen.

Denk jij nog vaak terug aan de puppytijd van je hond?
Wat raad jij nieuwe eigenaren aan om hun huis puppyproof te maken?

2 Reacties
  1. Leg in de bench een waterproof kussen met voldoende verschoonhoezen. Bij onze eerste pup kon ik dagelijks wassen en drogen. Ook moest ik een vuilniszak om het kussen (onder de hoes) doen en deze dagelijks vernieuwen. Voor de pup die we nu hebben heb ik een waterdicht molton binnenstebuiten om het kussen genaaid (waterdichte zijde naar buiten) en 4 hoezen van fleecekleedjes genaaid. Zo ligt ze lekker warm en kan ik makkelijk snel de bench verschonen. Sloop eraf, kennelreinigerspray erop, afnemen en een nieuw sloop erom.
    Fleece is lekker snel droog, dus de droger heb ik nu ook niet meer nodig.

  2. En denk om je post als je een brievenbus in de deur hebt

Geef een reactie