Je huis klaarmaken voor het komende seizoen

Je huis klaarmaken voor het komende seizoen

Als je net zo melancholisch aangelegd bent als ik, groeien de ‘herinneringen’ thuis de pan uit. Dozen vol souvenirs, schelpen van een strandwandeling van jaren geleden …
Ik heb alles nog.

Ik woon in een rijtjeshuis, met twee kamers beneden en twee boven. Daar wonen we met zijn vieren, dus de ruimte is beperkt. Al die souvenirs, ongewenste cadeaus en te kleine kleren moeten echt weg!

Om de paar maanden ga ik door het huis, kamer voor kamer, en zoek ik alles uit. Mijn mantra luidt: ‘als het de afgelopen vier maanden niet is gebruikt, kan het weg’.

Ik houd me strikt aan die regel en breng tassen vol naar de kringloop, verkoop van alles op sociale media en bewaar de rest in de opslag.

Organising-the-home-for-the-season-ahead-2

Inmiddels is het weer tijd voor een ronde door het huis. Het is nu lente, dus alle winterspullen kunnen worden opgeborgen.

Dikke dekbedden, wollen truien en winterlaarzen: allemaal heel nuttig en bruikbaar, maar niet in de komende zes maanden. 

Organising-the-home-for-the-season-ahead-3

Dankzij opslag kun je slim gebruikmaken van je ruimte en is je huis opgeruimd en georganiseerd. Je weet waar alles is en alles is binnen handbereik. Je hoeft nooit meer urenlang te zoeken in eindeloos veel lades.

En als je dan al die stapels hebt uitgezocht, waar bewaar je dan de spullen die je nodig hebt?

Hang een aantal keukenwandkastjes op in je woonkamer als zwevend dressoir. Hierin bewaar je alle foto’s, je laptop en boeken. Alles netjes en opgeruimd!

Organising-the-home-for-the-season-ahead-1

In de zomer is mijn huis in ‘zomermodus’. In de kast onder de trap bewaren we onze wetsuits, tent en sandalen. 

In september, als de kinderen weer naar school zijn, ga ik opnieuw door het huis. Dan verdwijnen de tent, wetsuits en andere ‘zomerdingen’ weer naar de opslag, en komen de warme dekens weer terug.

De opslag heeft mijn leven zoveel makkelijker gemaakt. Ik heb het gevoel dat ik alles in de hand heb: ik kan leuke dingen doen met mijn gezin in plaats van alleen maar alles overhoop halen en zenuwachtig worden wanneer ik iets niet kan vinden.

Organising-the-home-for-the-season-ahead-4

Is mijn huis een georganiseerde oase van rust? Echt niet! Maar het is beter dan het was.

Ik heb nog een lange weg te gaan, ik denk niet dat alles ooit helemaal op orde zal zijn, maar zo werkt het nu eenmaal als je een gezin hebt.

Geef een reactie