Nieuwbouw – de voors en tegens op een rijtje

Nieuwbouw – de voors en tegens op een rijtje

Het idee van een splinternieuw huis is verleidelijk. Je pakt je spullen in, verhuist en klaar!

In Nederland worden elk jaar zo’n 50.000 nieuwe huizen gebouwd en deze zijn behoorlijk gewild. De vraag is echter of het verstandig is om een nieuwbouwhuis te kopen.

Wij hebben alle voors en tegens op een rijtje gezet om je te helpen bij deze beslissing.

De voors

1. Precies naar jouw wens

Je kunt je huis tijdens de bouw aan laten passen aan jouw wensen. Van de kleur op de muur tot de vloer en het werkblad van de keuken: jij beslist.

2. Verbouwen hoeft niet

Als je een oudere woning koopt, wil je meestal wel het een en ander aanpassen om het echt van jou te maken. Met nieuwbouw is alles al klaar en hoef je niks meer te doen.

3. De eerste jaren geen onderhoudskosten

Alles is gloednieuw, van de verwarming tot de leidingen en de apparatuur. Dus de eerste jaren hoef je je waarschijnlijk niet druk te maken om onderhoudskosten.

4. Modern

Nieuwe huizen hebben vaak een indeling of ontwerp met elementen waar op dat moment veel vraag naar is, zoals een open ruimte, een kookeiland of een inloopkast.

5. Energie-efficiënt

Nieuwe huizen zijn gebouwd met nieuwe materialen en doorgaans standaard voorzien van dubbele beglazing. Dat betekent dat nieuwbouwhuizen meestal energie-efficiënter zijn en dus goedkoper om in te wonen dan oudere huizen.

6. Conform de meest recente bouwvoorschriften

Nieuwe huizen voldoen aan recente bouwvoorschriften op het gebied van constructie, brandveiligheid, isolatie, ventilatie, riolering en afvoer, en afvalverwerking.

De tegens

1. Kan veel meer kosten dan gepland

Het is net als het kopen van een auto: het prijsverschil tussen het standaardmodel en het model waar je je zinnen op hebt gezet, kan groot zijn. Extra opties en voorzieningen kunnen ervoor zorgen dat je huis veel duurder wordt dan je in gedachten had.

2. Klein van formaat

Doorgaans worden nieuwbouwhuizen op een veel kleiner perceel gebouwd dan oudere huizen. Het gevolg: kleinere kamers en minder opbergruimte.

3. Ver van alles

Nieuwbouwwijken liggen meestal ver van het centrum, scholen, winkels, etc. Daarentegen ligt het volgende bouwproject misschien vlak naast jouw deur.

4. Minder charmante buurt

Ben je op zoek naar een charmante buurt met mooie bomen, dan is nieuwbouw waarschijnlijk niks voor jou. Daar duurt het vaak nog jaren voordat de bomen de buurt wat meer karakter geven.

5. Tuin

Heb je het geluk dat er een tuin bij je huis zit, dan is deze waarschijnlijk gevuld met arme grond waar de meeste planten het niet zo goed op doen.

Bouwervaring? Laat ons weten hoe jij hierover denkt.

Geef een reactie