Maak je huis in één week lentefris

Maak je huis in één week lentefris

Deze week is het de Nationale week van de Voorjaarsschoonmaak! Het geknipte moment om na de wintermaanden al het stof de deur uit te werken en een frisse wind door je huis te laten waaien.

Een ouderwetse voorjaarsschoonmaak werkt fantastisch, maar het is niet altijd makkelijk om de motivatie te vinden en aan de slag te gaan. Daarom hebben wij een actieplan opgesteld.

Volg de onderstaande stappen voor een perfect schoon voorjaarshuis in slechts één week.

Dag 1 en 2 : Een opgeruimd huis = een opgeruimde geest

De eerste belangrijke stap is het creëren van ruimte.
Het idee dat je je hele huis moet schoonmaken kan verlammend werken, zeker als je veel spullen hebt waar je omheen moet werken.

Bedenk wat je echt nodig hebt in huis en wat er eventueel weg kan. Maak voor alles de keuze : bewaren, wegdoen of opslaan.

Zo geef je jezelf de nodige fysieke en mentale ruimte om aan je voorjaarsschoonmaak te beginnen. Doorgaans is dit het moeilijkste en meest tijdrovende proces van de hele week, dus trek er 2 dagen voor uit.

Dag 3 : Tijd voor je kledingkast

Heb je de meeste rommel uitgezocht? Mooi, dan is het nu tijd voor je kledingkast. Het uitzoeken van je garderobe is een goede tweede stap om je huis lenteklaar te maken.

Berg al je winterkleding op in dozen, en bewaar deze onder je bed of in de dichtstbijzijnde vestiging van Shurgard. Als je overzicht hebt en precies weet waar alles ligt, wordt je ochtendritueel net wat minder stressvol.

Probeer hier niet meer dan een dag aan te besteden. Hoe langer je erover doet, hoe moeilijker het wordt om afscheid te nemen van je oude outfits.

Dag 4 : De keuken te lijf

De keuken is een plek waar vaak onnodige spullen terechtkomen. Tijd om de boel aan te pakken.

Haal de lades en kasten leeg en zet alleen terug wat je echt gebruikt. Die enorme verzameling mokken en theepotten heb je waarschijnlijk niet meer nodig, en die stapel Tupperware-bakjes waar je al tijden de deksels van kwijt bent kan ook echt weg!

Dag 5 : Handige trucjes

cleaning-with-baking-soda

Tijdens een grondige schoonmaakbeurt kunnen handige trucjes (‘life hacks’) goed van pas komen.

Als je huis groter is dan een studio, kan stofzuigen een flinke taak zijn. Tips om de productiviteit te verhogen zijn dus altijd welkom.

Strooi baking soda over je vloerkleed voordat je gaat stofzuigen. Dat zorgt ervoor dat vaal geworden tapijten hun kleur terugkrijgen en weer heerlijk fris ruiken. Strooi het over het kleed voordat je naar bed gaat, laat het een nacht intrekken en stofzuig de volgende ochtend. Klaar!

Dag 6 : Details maken het verschil

cleaning-with-toothbrush

Nu het grove werk erop zit, is het tijd voor de details. Dingen als je toetsenbord, de deurklinken en de tegels in de badkamer zijn moeilijk schoon te maken, maar zijn wel een bron van bacteriën.

Al die moeilijke hoekjes en gaatjes kun je het beste reinigen met een tandenborstel. Daarmee verwijder je zelfs de kleinste beetjes vuil. Zorg er dan wel voor dat je een andere tandenborstel gebruikt dan die waarmee je je eigen tanden poetst…

Dag 7 : Dé finishing touch

small-cleaned-kitchen

Heb je je huis van boven tot onder schoongemaakt en ziet alles er weer perfect uit? Vergeet dan niet een prachtige bos voorjaarsbloemen neer te zetten als finishing touch.

Hoe haal jij de lente in huis? Deel je commentaren!

Geef een reactie