Meerdere generaties, één huis

Meerdere generaties, één huis

Meerdere generaties onder één dak, we zien het steeds vaker. Dankzij de hogere huizenprijzen, langere levensverwachting en stijgende zorgkosten kiezen steeds meer mensen ervoor om hun ouders in huis te nemen.

De voordelen zijn duidelijk: het zorgt voor een betere band, je kunt samen nieuwe ervaringen delen – en als je geluk hebt, kunnen ze oppassen!

Maar voor de grote verhuizing kan plaatsvinden, moet je woning geschikt worden gemaakt voor de nieuwe situatie. Met deze eenvoudige stappen bereid je je huis voor.

Stap 1: in en om het huis

Denk eerst eens na over de toegankelijkheid van je huis.
Is er een opstapje bij de voordeur, of misschien een afstapje naar de achtertuin?

Een kleine helling of oprijplaat kan de toegang vergemakkelijken, terwijl leuningen extra ondersteuning bieden bij het traplopen.

Hebben je ouders moeite met traplopen, kijk dan eens naar een traplift. In eerste instantie staan ze misschien niet te springen, maar als hij er eenmaal is, zullen ze je dankbaar zijn!

Moeten ze ’s nachts vaak naar het toilet, dan zijn nachtlampjes op de overloop vaak heel welkom. Investeer in antislipmatten om valpartijen te voorkomen en plak losse hoekjes van het tapijt, kabels en andere dingen waar je over kunt struikelen goed vast.

Stap 2: van kamer wisselen

Idealiter is de slaapkamer op de begane grond, zodat traplopen niet nodig is.

Zo niet, zou je dan een extra slaapkamer kunnen maken op de zolder, in de kelder of in een andere kamer? Dan kan een ander gezinslid misschien daar slapen, zodat je ouders op de eerste verdieping terecht kunnen.

Stap 3: maak er een thuis van

De verhuizing betekent een grote verandering voor iedereen, maar misschien nog wel het meest voor degenen die bij jullie intrekken. Zij laten immers hun eigen huis en alles wat vertrouwd is achter om als gast een nieuwe woning te betrekken.

Maak het makkelijker voor ze door ze zoveel mogelijk hun eigen spullen mee te laten brengen. Foto’s, beddengoed, kussens, accessoires en boeken helpen om sneller te wennen en creëren een meer huiselijke omgeving.

Stap 4: ontspannen in bad

Heerlijk genieten van een lekker warm bad, wie houdt er niet van? Zorg voor handgrepen en antislipmatten om veilig in en uit het bad en de douche te kunnen stappen.

Als het niet meer lukt om in bad te komen, zou je kunnen denken aan een instapbad of een douche kunnen maken in een badkamer beneden.

Bespreek met hen wat zij willen. Misschien ligt het wat gevoelig, maar als je echt dingen gaat veranderen in huis is het belangrijk dat je hun voorkeuren weet.

Installeer verstelbare wc-brillen, zo hoef je geen nieuwe toiletten te kopen. Die maken het makkelijker om op te staan en te gaan zitten – en voorkomen gênante verzoeken om hulp.

Stap 5: de boel opruimen

Ze zullen het misschien ontkennen, maar oudere mensen sloffen vaak en zien niet altijd meer even goed. Wellicht hebben ze uiteindelijk ook een stok, rollator of rolstoel nodig om zich door het huis te kunnen bewegen.

Daarbij kunnen ze struikelen over rommel, dus ruim het op. De hal, de trap, deuropeningen: ze moeten allemaal vrij zijn van troep. Kinderspeelgoed, gymtassen en die stapels schoenen moeten worden opgeruimd.

Hoe meer ruimte je creëert, hoe beter. Is die kast in de gang of die extra leunstoel in de woonkamer echt nodig? Het kan handig zijn om een opslagunit te huren voor grotere spullen.

Stap 6: ‘heb je misschien nog een extra vest?’

Oudere mensen hebben meer last van kou en het lijkt soms alsof zij als enige overal in huis tocht voelen. Ze bedoelen het niet verkeerd, ze bewegen gewoon minder zodat ze het sneller koud krijgen.

Zorg er in de winter voor dat de kachel in de gemeenschappelijke ruimtes en op hun slaapkamer aanstaat, en breng tochtstrips aan onder ramen en deuren.

Stap 7: maak ‘me time’

Je zal even moeten wennen aan het feit dat er nu een afhankelijke volwassene in je huis woont. Jullie willen allebei tijd voor jezelf, dus plan die in en zorg dat je die ook krijgt.

Indien nodig kunnen andere gezinsleden een middagje op oma letten. Als iedereen meedoet, wordt de verhuizing een positieve ervaring voor het hele gezin.

Heb jij onlangs een ouder familielid in huis genomen?
Hoe heb je dat ervaren?

Deel hieronder je tips.

Geef een reactie