Deens design – onze favoriete klassiekers

Deens design – onze favoriete klassiekers

Denemarken is booming – niet alleen nu, eigenlijk al sinds een groot deel van het laatste decennium. Het land maakte korte metten met Zweden’s Scandi-coole imago (voornamelijk te danken aan de immens geliefde/gehate meubelgigant) en nam de afgelopen jaren de koppositie in.

Uit onderzoek is al vaak gebleken dat Denemarken het gelukkigste land ter wereld is. Met een uitmuntend onderwijssysteem, fantastische sociale regelingen én de beste taarten en hipste meubels ter wereld hebben ze ook alle reden om gelukkig te zijn.

De eerste twee geluksfactoren gaan aan onze neus voorbij, maar de laatste zijn gelukkig een stuk bereikbaarder. Omring jezelf met stijlvolle items die niet alleen een zit-, opberg- of slaapfunctie hebben, maar ook uitstralen hoe veel smaak je hebt.

Onze favoriete Deense klassiekers:

De Wishbone Chair

Wishbone-Chair
Hans J. Wegner is de onbetwiste meester op het gebied van Deens stoeldesign. Hij ontwierp talloze stoelen, waarvan vele zijn uitgegroeid tot internationale klassiekers.

Zijn ontwerpen ontlenen hun vorm aan de functie, en de Wishbone Chair is een van zijn herkenbaarste designs. Vanaf € 575 per stuk (afhankelijk van de afwerking) zijn ze niet goedkoop – ga naar Skandium voor originele exemplaren of kies voor een goedkoper alternatief.

De PH 50-hanglamp

PH-50-Pendant-Lamp
In 1926 ontwierp de Deense schrijver, architect en ontwerper Poul Henningsen de eerste PH-lamp voor verlichtingsmerk Louis Poulson. De lamp was direct een wereldwijd succes.

Tot op de dag van vandaag siert hij de huizen van vele stijlvolle Scandifielen. Hij is verkrijgbaar in rood, wit, blauw, zwart of groen vanaf € 500 bij Skandium.

De Egg Chair

egg-chair
Een iconisch design met een sculpturale vorm die beschutting biedt tegen de buitenwereld: de Fritz Hansen Egg Chair van Arne Jacobsen is vandaag nog even revolutionair als toen hij meer dan vijf decennia geleden werd ontworpen.

Ben je op zoek naar een futuristisch meubelstuk dat je hele interieur samenbrengt, zoek dan niet verder – dit geavanceerde design geeft elke ruimte een moderne luxe uitstraling. Deze versie in getextureerd blauw canvas kost bij Heals zo’n € 5400. Een replica heb je voor rond de € 800.

Ben je nog niet helemaal klaar voor het kostenplaatje, maar wil je wel Deense ontwerpen in huis, dan moet je bij Hay zijn. Het merk volgt de traditie van prachtige meubelstukken, maar heeft ook een supercoole lijn kantoor- en interieuraccessoires. Onze favorieten:

cord-hanger-fade-set-of-5-light-blue
Kledinghangers met kleurverloop – € 25

Plus-9-wool-throw
Wollen plaid Plus 9 – € 185

Een ander populair Deens meubel- en lifestylemerk is BoConcept. Met het accent op mode en functionaliteit, biedt dit merk een uitgebreid assortiment aan stijlvolle accessoires. Onze favorieten:

Brass-string-magazine-holder
Wire tijdschriftenhouder – € 169

Spotty-Storage-Box
Spotty opbergdoos – € 22

Marble-and-glass-ball-clock
Klok van marmer en glas – € 102

Een opgeruimd interieur is de eerste voorwaarde voor een stijlvolle Scandinavische look. Moet je ruimte maken voor je Wishbones, maar zijn je oude spullen je nog te dierbaar, dan kun je altijd terecht Shurgard. Daar vind je beveiligde opslagunits die 7/7 toegankelijk zijn. Zo zijn je minder Scandi-coole stukken gegarandeerd veilig en kun jij helemaal hygge* genieten van je nieuw Egg Chair.

* Hygge staat voor het creëren van een warme sfeer en genieten van het goede leven met mensen die je dierbaar zijn. Het wordt ook beschreven als ‘knusheid’, iets wat helemaal in ons straatje past!

Geef een reactie