Lagom, simpel leven op zijn Zweeds!

Lagom, simpel leven op zijn Zweeds!

Het knusse en comfortabele Deense Hygge kenden we al, maar hoe zit het met Lagom? Deze Zweedse filosofie is een populaire beweging op het gebied van lifestyle.

Niet te veel, niet te weinig. Precies goed.

Het idee achter Lagom is dat je een leven leidt dat voor jou perfect in balans is. Klinkt logisch toch? Niet te weinig, zodat je je niet prettig voelt, maar ook niet overdadig.

shutterstock_761202931

Denk maar aan Goudlokje en haar perfecte kommetje pap. En waarom zouden we niet kiezen voor een leven dat optimaal is voor ons?

Het gaat erom open te staan voor wat ons gelukkig maakt, maar dan wel op een eerlijke en duurzame manier.

Lagom hoort al heel lang bij de Zweedse manier van leven. En de Zweden zijn een van de gelukkigste volken ter wereld, dus een beetje meer Lagom in ons leven kan voor ons vast ook geen kwaad!

Zo doe je dat:

1. Leef duurzaam

Kleine dingetjes helpen al, zoals je eigen tas meenemen, oplaadbare batterijen gebruiken en kiezen voor milieuvriendelijke producten. Misschien kun je carpoolen of naar je werk fietsen.

Er zijn allerlei manieren waarop we in ons dagelijks leven bewust een positieve invloed kunnen uitoefenen op de wereld. De wetenschap dat jij je steentje bijdraagt, geeft al een goed gevoel!

2. Recycle en upcycle

In het kader van duurzaamheid is het ook een goed idee om je oude spullen te bewaren en opnieuw te gebruiken.

Upcyclen is geen nieuwe trend, maar past perfect in de filosofie van Lagom.

shutterstock_445368157

3. Een uitgebalanceerd voedingspatroon

Denk na voor je nog een stuk taart neemt of koffie haalt in een bekertje dat niet kan worden gerecycled.

Plan je maaltijden van tevoren zodat je geen voedsel verspilt. Maak eerst op wat je nog hebt voordat je weer boodschappen gaat doen. Het gaat er hier niet om dat je jezelf moet beperken. Het idee is om te genieten totdat je voldaan bent, zonder negatieve impact op de wereld.

4. Neem pauzes

Neem geregeld een pauze gedurende de dag. Drink een kopje koffie, klets even met een vriend of vriendin of luister naar een van je favoriete nummers.

In Nederland zijn we nogal geneigd om steeds maar door te gaan, en dat is niet altijd even goed voor onze gezondheid en productiviteit.

shutterstock_441802606

Dus neem even gas terug. Als je een momentje ontspant met een vriend of collega, voel je je minder gestrest, energieker en kun je de rest van de dag beter aan.

5. Ga georganiseerd te werk

Ook orde, evenwicht en eenvoud zijn belangrijke aspecten van Lagom. Kijk bijvoorbeeld eens naar je garderobe en ruim op wat je niet nodig hebt. Maar gooi niet alles zomaar weg, er is zoveel wat je kunt doen met je spullen.

Geef ze aan een kringloopwinkel, verkoop ze online of berg ze op in een opslagruimte zodat je ze in een ander seizoen weer kunt gebruiken.

Shurgard biedt betaalbare units die zeven dagen per week toegankelijk zijn. Zo heb je een opgeruimde kast, maar kun je altijd nog bij je spullen als je ze nodig hebt.

6. Stijlvol en in balans

De prachtige eenvoud die zo kenmerkend is voor Lagom kan natuurlijk ook in het interieur worden toegepast voor een rustgevende woonruimte.

post_Fundal_gri_s_i_accente_calde_de_culoare_s_i_lemn_i_ntr-un_apartament_de_70_m___14
www.kvartblog.ru

Houd het kleurenschema simpel voor een rustig effect. Rustig staat echter niet gelijk aan saai: door verschillende tinten en texturen te gebruiken, creëer je diepte zonder dat het te heftig wordt.

Meubels van bamboe zorgen voor een duurzame chique look, en met planten voeg je op een gezonde manier leven en kleur toe aan je interieur.

De essentie van Lagom is dat je gelukkig bent met wat je hebt: een gezonde balans tussen werk en privé.

Ben jij al een Lagomer?
Laat ons weten hoe jij Lagom toepast in jouw leven.

Geef een reactie