Kleiner gaan wonen – Alles wat je moet weten!

Kleiner gaan wonen – Alles wat je moet weten!

De kinderen zijn de deur uit, je gaat met pensioen of je wilt besparen op je uitgaven: wat de reden ook is, soms is het tijd om afscheid te nemen van je huis.

Het is heel normaal als je daar wat moeite mee hebt. Als je een aanzienlijk deel van je leven in een huis hebt gewoond, heb je er veel bijzondere herinneringen. Elk jaar kerst vieren, de eerste stapjes van je kinderen, het moment dat ze leren fietsen …

Het is misschien even wennen, maar er zitten ook voordelen aan kleiner wonen. Onze toptips helpen je moeiteloos en zonder stress te verhuizen.

Zorg dat iedereen erachter staat

Dit is voor het hele gezin een ingrijpende gebeurtenis, dus houd er rekening mee dat het even kan duren voordat elk gezinslid erachter staat.

Maak duidelijk welke praktische redenen er zijn voor de verhuizing en zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan voordat er beslissingen worden genomen. Zo voorkom je dat emoties de overhand krijgen.

Is de verhuizing geregeld, laat dan het hele gezin helpen bij het inpakken: zo maak je van een gebeurtenis die nogal overweldigend kan zijn een gezellige en positieve ervaring.

Bewaren, wegdoen of opslaan?

Als je kleiner gaat wonen, kom je er vaak achter dat je in de loop der jaren heel veel spullen (lees: troep) hebt verzameld. Dus dit is een uitgelezen kans om je te ontdoen van een deel van deze overtollige bagage.

Er zijn vast genoeg dingen die je niet meer hebt gezien sinds je ze in 1996 hebt gekocht. Om goed onderscheid te kunnen maken, maak je drie stapels: bewaren, wegdoen of opslaan in een opslagruimte.

Wegdoen betekent niet per se dat je die spullen moet weggooien. Jij kunt ze misschien niet meer gebruiken, maar er kunnen best hele mooie of nuttige dingen tussen zitten. Breng ze naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel en geef ze een tweede leven.

Neem de tijd om na te denken

family-album

Onderschat niet hoe fijn het kan zijn om onder het genot van een kop thee door oude familiefoto’s te bladeren.

Als er grote veranderingen plaatsvinden in je leven, is het belangrijk om af en toe herinneringen op te halen en je over te geven aan een gezonde dosis nostalgie.

Investeer in een paar grote fotoalbums en vul ze met je favoriete foto’s. Zo kun je deze er later altijd nog eens bij pakken.

Houd de voordelen voor ogen

Het hele proces is vaak stressvol, maar vergeet niet dat kleiner wonen heel veel voordelen heeft.

Je houdt niet alleen meer tijd over, ook financieel is het vaak makkelijker. Je maandelijkse hypotheek wordt waarschijnlijk een stuk lager, en misschien kun je hem zelfs wel helemaal aflossen.

Je hebt minder onderhoudskosten en omdat je kleiner woont, ben je ook minder kwijt aan gas, water en licht.

Maak plannen

travel-plan

Omdat het onderhoud van een kleiner huis minder tijd kost, heb je straks waarschijnlijk meer vrije tijd. Meer tijd voor jezelf dus!

Bezoek je familie, ga op vakantie: geniet van de vrijheid die een kleinere woning met zich meebrengt.

Ga langs bij je kinderen

Ga zoveel mogelijk op pad en geniet van deze nieuwe fase in je leven.

grandparents-grandchildren

Bied aan om op te passen, nodig je familie uit om te komen eten, plan uitstapjes samen.

In feite is een huis niet meer dan een stapel stenen. Jij en je gezin maken er een thuis van. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat het nieuwe huis ook dit familiegevoel krijgt.

Geef een reactie