Werkende moeders en het huishouden

Werkende moeders en het huishouden

Moeder en huisvrouw. Vader en de man in huis. Klinkt de eerste combinatie nog steeds vertrouwder dan de tweede?

Nu Moederdag er weer aankomt, willen we hier graag wat dieper op ingaan. Maar eerst willen we kort (beloofd!) uiteenzetten waarom we moeders op deze dag van het jaar in het zonnetje zetten.

Terug naar de 16e eeuw

Vroeger gingen werkende jongeren één keer per jaar terug naar hun geboorteplaats en kerk. Op deze specifieke dag werden moeders weer herenigd met hun kinderen. In de loop der tijd is dit uitgegroeid tot een dag waarop moeders worden geëerd.

Tegenwoordig heeft Moederdag geen puur religieuze betekenis meer. Het is een dag waarop je je moeder laat merken hoezeer je haar waardeert door haar een cadeautje te geven – iets waar de commercie handig op inspeelt.

De uitdagingen van tegenwoordig

Het huishouden was – vooral in die tijd – uitsluitend het domein van de vrouw. Tegenwoordig hebben beide partners vaak een fulltime carrière en worden de huishoudelijke taken verdeeld.

shutterstock_589943255

Moderne vaders brengen meer tijd door in de keuken dan ooit en genieten van qualitytime met hun kinderen. Het traditionele beeld van de vader als enige kostwinner en de moeder als ijverige huisvrouw komt steeds minder voor.

Maar het combineren van werk en een gezin is niet altijd makkelijk. Zelfs als je het van tevoren perfect hebt uitgedacht, kan het in de praktijk soms heel anders uitpakken.

5 slimme manieren om de druk te verlichten

shutterstock_580534051

1. Verdeel de taken

Wees niet bang om klussen te delegeren – aan je partner, collega’s of een huishoudelijke hulp. Een ander doet het misschien niet precies hetzelfde als jij, maar de klussen worden geklaard en jij hebt meer tijd voor wat je belangrijk vindt.

2. Maak keuzes

Dat klinkt nogal voor de hand liggend. Bepaal welke taken je gaat doen en leer ‘nee’ zeggen.

3. Plan vrije tijd in

Maak tijd om te ontspannen en te genieten. Bewaak je vrije tijd: voorkom dat je dingen te dicht op elkaar plant en van het een naar het ander moet racen.

4. Combineer soortgelijke klussen

Groepeer taken als schoonmaken of strijken, en doe deze op één vast moment in de week. Op deze manier hoef je niet te schakelen tussen verschillende taken, wat meer tijd en energie kost.

5. Zorg voor jezelf

Eet gezond en zorg dat je genoeg slaapt. Vergeet niet om tijd te maken voor plezier en ontspanning.

Heb jij alles onder controle of voelt je leven soms te chaotisch? We horen graag jouw mening!

Geef een reactie