Hoe maak je de babykamer peuterproof?

Hoe maak je de babykamer peuterproof?

Als je een baby krijgt, breekt er een spannende nieuwe fase aan in je leven. De voorpret begint al met het inrichten van de babykamer.

Maar wat als je baby opgroeit tot een peuter die zijn zinnen heeft gezet op felle kleuren en een stoere kamer? Denk dus vooraf na over wat de kamer in de toekomst kan worden.

Hier zijn eenvoudige en praktische tips om deze overgang van schattig naar stoer soepel te laten verlopen.

Zones

Zelfs in een kleine kamer is het handig om verschillende zones te creëren voor slapen, spelen en lezen.

Creëer verschillende plekken waar je alle attributen neerzet voor elke activiteit. Vertel je kind waar elke plek voor bedoeld is en wat er allemaal te vinden is.

Van schommelstoel tot speeltafel

Stond er een schommelstoel in de babykamer? Dan is het misschien een goed idee om deze te verplaatsen naar een andere kamer of in de opslag te zetten.

Dan heb je plaats voor een comfortabele stoel waar je kind nog even rustig kan lezen voor het slapen gaan, of een speeltafel om lekker te knutselen.

Speelgoedtentoonstelling

toys-on-display

Gebruik je commode om speelgoed op neer te zetten, dat ze makkelijk kunnen pakken om mee te spelen. Wissel het speelgoed elke maand af, zodat ze niet verveeld raken.

Peuterproof

Peuters en jonge kinderen zijn nieuwsgieriger dan je denkt! Zorg er dus voor dat meubels heel stevig zijn.

Veranker spiegels, kleding- en boekenkasten aan de wand, want zodra ze de kans krijgen zullen ze proberen erop te klimmen.

Leg in het geval van een boekenkast de zwaarste spullen onder in de kast om te voorkomen dat hij voorover kiept.

Wissel je voorraad om

Voor je baby had je waarschijnlijk allerlei potjes en doosjes staan met dingen als watjes en billendoekjes. Deze kunnen nu dienst doen als leuke opslagpotjes voor een collectie Lego, minidino’s of andere kleine dingetjes. En kleine prinsessen kunnen er speldjes en haarbandjes in bewaren.

Stimuleer de zintuigen

Baby’s houden van (eenvoudige) visuele stimulatie, zoals lichtjes of een mobiel. Bij oudere kinderen mag het wat spannender, dus zoek samen een mooi kunstwerk of een leuk behangetje uit.

Diplomatieke beslissingen

toddler-room

Het is geweldig om samen met je kinderen te bepalen hoe hun kamer eruit moet gaan zien.

Ben je niet bang aangelegd, laat hen dan de kleuren en patronen uitzoeken. Wil je er zeker van zijn dat jij het ook mooi vindt, dan kun je ze beter een aantal opties voorleggen waar ze uit kunnen kiezen.

Kleine kinderen worden groot

Zodra kinderen uit de luiers zijn (en sommige nog eerder, sorry!), zullen ze steeds meer hun eigen gang gaan.

Zorg dat hun kamer goed toegankelijk is en ingericht is met spullen die ze zelf kunnen openen, verplaatsen en optillen.

Toekomstbestendig

Is er in de toekomst nog kans op gezinsuitbreiding, dan is het misschien verstandig om een opslagruimte te huren voor de babykamer.

Je weet natuurlijk nooit hoe alles gaat lopen, maar het feit dat alles tijdelijk opgeslagen is, zou je in de toekomst nog geld kunnen besparen.

Met deze eenvoudige tips verloopt alles vast vlot en soepel, zodat jij volop kunt genieten van je opgroeiende kind.

Heb jij nog handige tips om een babykamer om te toveren tot peuterkamer? Deel ze hieronder!

Geef een reactie