Hoe maak je je huis babyproof?

Hoe maak je je huis babyproof?

Waarschijnlijk ben je tot in de puntjes op de hoogte van wat je wel en niet mag eten, wat er kan qua sporten, enz. Maar heb je al eens nagedacht over hoe je je huis moet voorbereiden op de nieuwe bewoner?

Hoe meer je nu doet, hoe meer tijd je straks hebt om met je baby door te brengen.

Onthoud wel dat het nu niet slim is om ladders op en af te klimmen of meubels te verschuiven, dus laat de zware klussen aan iemand anders over.

Met onze tips ben je straks optimaal voorbereid.

1. Benut de ruimte optimaal

Ben je klein behuisd en kun je voorlopig nog niet verhuizen? Dan zal je ergens een voorlopige babykamer moeten maken.

Dat kan betekenen dat er meubels weg moeten om ruimte vrij te maken. Wil je ze niet wegdoen, dan kun je er voor kiezen om ze bij Shurgard op te slaan.

2. Haal de belangrijkste dingen in huis

Planning is hierbij het sleutelwoord. Wat heb je absoluut nodig op het moment dat je baby is geboren? Kleertjes, luiers, flessen en dekentjes.

Wat betreft de babykamer zijn er dingen waar je best op let:

  • De plek van het wiegje: je kindje slaapt liefst zo dichtbij mogelijk zodat je makkelijk kunt voeden. Uit onderzoek blijkt dat voor de eerste paar maanden een wiegje bij jullie op de kamer de veiligste optie is.
  • Het schilderen van de babykamer: dat doe je best ruim van tevoren om je kleintje niet bloot te stellen aan schadelijke chemicaliën. Of nog beter, gebruik verf zonder chemicaliën. Dergelijke verf moet VOS-vrij zijn en mag geen enkele giftige stof bevatten, zoals het assortiment van NaturePaint bijvoorbeeld.
  • Denk na over de indeling: je gaat de komende maanden veel tijd doorbrengen in de babykamer, dus een goed doordachte indeling is belangrijk.
    Het wiegje mag bijvoorbeeld niet direct naast de verwarming (om oververhitting te voorkomen) of onder een raam (om tocht te vermijden) staan.

baby-room-1

3. Wees voorbereid op de toekomst

Baby’s groeien snel, dus wees voorbereid en zorg dat je huis babyproof is. Het belangrijkste waar je op moet letten:

  • Traphekjes: ouders van peuters weten dat hun bloedjes altijd precies daar proberen te komen waar ze niet mogen zijn, zoals bij de oven of de trap. Traphekjes zijn dan ook een uitkomst. Zet het hekje zo hoog dat je kind er niet overheen kan klimmen.

safety-gate
www.ikea.com

  • Afdekplaatjes voor stopcontacten: deze eenvoudige plastic beschermers worden al decennialang gebruikt en zijn onmisbaar in huis.

child-safety-1

  • Hoek- en randbeschermers: bevestig deze op de hoeken van tafels en kasten om onnodige bulten te voorkomen.

corner-guard
www.ikea.com

4. Vraag hulp tijdens je zwangerschap

Vaak kun je het beste terecht bij je moeder, andere familieleden of vriendinnen voor informatie en om je gerust te stellen. Daarnaast zijn er tal van instanties die je kunnen helpen en ondersteunen.

Heb je veel dierbare bezittingen waar je geen afscheid van kunt nemen, maar moet je nu eenmaal ruimte maken voor de baby? Neem dan contact op met Shurgard om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie