Groen verhuizen voor beginners

Groen verhuizen voor beginners

Inpakken en verhuizen is per definitie niet milieuvriendelijk.

Ga maar na: je propt al je bezittingen in kartonnen dozen, laadt ze in een brandstofslurpend busje, rijdt naar de andere kant van de stad (of erger, het land) en vervolgens weer terug. Het afval en de vervuiling die dit met zich meebrengt zijn slecht voor het milieu.

Maar met een paar eenvoudige aanpassingen kun je je koolstofvoetafdruk aanzienlijk verkleinen. Het is heel simpel: het gaat erom welke spullen je inpakt, hoe je ze inpakt én hoe je ze vervoert.

Lees onze ecotips voor een ‘groenere’ verhuizing.

1. Recycle en verkoop

Een verhuizing is de perfecte gelegenheid om spullen weg te doen die al jaren vergeten in een hoek liggen.

Maar met ‘wegdoen’ bedoelen we natuurlijk niet ‘in de dichtstbijzijnde vuilnisbak gooien’. Wij hebben het over het milieuvriendelijke alternatief: recyclen.

Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je:

• Spullen naar de kringloopwinkel brengen.
• Ze op een weggeefhoek zetten.
• Ze verkopen op een rommelmarkt of via Marktplaats.

Bij Shurgard kun je altijd een kleine opslagruimte huren voor alles wat je wilt verkopen. Als je alle overbodige spullen kwijt bent, kun je gaan nadenken over hoe je de rest wilt gaan inpakken.

2. Pak je spullen slim in

Stel het niet uit tot het laatste moment, dat wordt een drama. Neem ruim de tijd en pak de minst belangrijke spullen het eerst in. Werk systematisch van kamer naar kamer.

Het is handig om dingen in handdoeken, beddengoed en kleding te wikkelen die je toch al in huis hebt.

Gooi je toch dingen weg, dan is het in elk geval een goed idee om biologisch afbreekbare vuilniszakken te gebruiken.

3. Doe papier in de ban

Je papiergebruik verminderen is een heel simpele manier om het milieu te helpen.

Denk er maar eens over na: een boom doet er zo’n 100 jaar over om volwassen te worden en is daarna goed voor (gemiddeld) 8500 vellen papier. Hoe snel gaan die 8500 vellen er wel niet doorheen op kantoor?

Check bij het aanvragen van offertes dus hoe groen verhuisbedrijven, makelaars en leveranciers te werk gaan.

Werken ze papierloos? De meeste vooruitstrevende bedrijven bieden tegenwoordig digitale facturen en de mogelijkheid om online te betalen, zoals de nuts- en telecombedrijven.

4. Gebruik ecologische producten

Schoonmaakproducten zijn overal in huis te vinden. We gebruiken ze voor de afwas, het aanrecht, onze meubels…

Maar in onze strijd tegen vuil en bacteriën maken we niet altijd de beste keuze: de meeste reinigingsmiddelen zijn vervaardigd op basis van petroleum en zijn schadelijk voor onze gezondheid en het milieu.

Je kunt beter kiezen voor producten met een EU-ecolabel. Dit is een vrijwillig keurmerk voor milieuvriendelijk geproduceerde producten.

Wil je nog groener schoonmaken? Dan zijn er tal van natuurlijke producten zonder giftige neveneffecten. Een mix van azijn, baking soda (natriumbicarbonaat) en wat warm water werkt bijvoorbeeld perfect als allesreiniger. Ook citroen is een prima reiniger.

Een ander natuurlijk product is zwarte zeep. Ideaal om vettige aanslag te verwijderen van je gasfornuis, afzuigkap, aanrechtblad of gootsteen. Het is gemaakt van olijfolie en volledig biologisch afbreekbaar.

5. Verminder je uitstoot

We weten allemaal dat auto’s slecht zijn voor het milieu.

Ze stoten koolmonoxide, onverbrande koolwaterstoffen en stikstofoxiden uit. En een verhuiswagen die de hele dag door het land rijdt, doet dit natuurlijk op nog grotere schaal dan een auto.

Gelukkig worden ook verhuisbedrijven steeds milieubewuster. Kies voor een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt. Bijvoorbeeld een onderneming die brandstof mengt met biodiesel (gemaakt van gerecyclede spijsolie) om de CO2-uitstoot te verminderen.

Laat ons weten welke ecotips je voor ons in petto hebt!

Geef een reactie