Groen en gezond leven én tegelijkertijd geld besparen!

Groen en gezond leven én tegelijkertijd geld besparen!

Veel mensen denken dat groen of duurzaam leven sober en moeilijk is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Goed, je moet je er even in verdiepen, maar de aarde zal je er dankbaar voor zijn. Net als de volgende generatie!

Tip 1: koop kwaliteitsproducten

Koop je liever een stofzuiger die zijn werk niet goed doet en na een jaar kapot gaat voor € 40? Of een goede die wel werkt en ten minste 5 jaar meegaat voor € 100? Het antwoord ligt voor de hand!

Ben je toe aan nieuwe huishoudelijke apparatuur, kies dan voor producten met een energielabel A of hoger. Deze zijn minder belastend voor het milieu en tegelijkertijd goedkoper in het gebruik.

Tip 2: isoleer je huis goed

Een goed geïsoleerd huis betekent een lagere energierekening in de winter, en meer comfort in de zomer. Ga je op zoek naar een nieuw huur- of koopwoning? Kijk dan naar dubbel of zelfs driedubbel glas.

Tip 3: kies voor energiebesparende lampen

Ledlampen verbruiken 10 tot 20 keer minder energie dan conventionele gloeilampen. Ook zijn ze 20 keer duurzamer. Dus het lijkt misschien een behoorlijke investering, maar op lange termijn leveren ze geld op.

Tip 4: zet de thermostaat lager

Lekker thuis hangen in een hemdje en een korte broek in de winter? Zet liever de verwarming een of twee graden lager en trek een trui aan. Of kruip onder een heerlijk warm dekentje. Met elke graad lager bespaar je namelijk 5% op je verwarmingskosten!

Tip 5: droog je kleding aan de lucht

Niet altijd even makkelijk, dat snappen we best! Maar probeer je kleren zo veel mogelijk op te hangen in plaats van ze in de droger te stoppen.

Tip 6: gebruik een waterbesparende douchekop

Douchen is goed voor circa 20% van het totale waterverbruik van een huishouden. Met een waterbesparende douchekop zou je dit verbruik met tot 50% kunnen verminderen.

Door water met lucht te mengen zorgt de douchekop voor een hoge druk en verbruikt hij minder water. Zo dalen je maandelijkse water- én energiekosten.

Daarnaast kun je je beluchterkranen vervangen door exemplaren met een lagere doorstroomsnelheid om nog meer water te besparen.

Tip 7: pak de fiets

Woon je in een buitenwijk? Pak dan de fiets voor kleine afstanden. Goed voor je gezondheid en het milieu, en je bent veel minder geld kwijt aan benzine. Drie vliegen in één klap dus.

Tip 8: plant een paar bomen

Of zet een paar flinke potten in je tuin neer, als je niet zoveel ruimte hebt. Bomen helpen klimaatverandering tegen te gaan, zuiveren de lucht en leveren zuurstof.

Zelf vinden we het leuk om fruitbomen en groente te planten: je ziet je eten elke dag groeien en uiteindelijk pluk je letterlijk de vruchten van je werk!

Tip 9: zet ook binnen planten neer

Deze helpen toxines uit de lucht te halen. Bovendien hebben planten een ontspannend en kalmerend effect.

Tip 10: vul je eigen boodschappentas

Het is handig om een opgevouwen boodschappentas in je handtas te stoppen. Zo heb je hem altijd bij je!

Tip 11: gebruik minder keukenpapier

De productie van huishoudelijk papier heeft een grote impact op het milieu. Volgens de statistieken zijn voor een ton papieren doekjes 17 bomen en 75.000 liter water nodig.

We begrijpen dat het in veel huishoudens bijna niet te doen is om huishoudelijk papier uit te bannen, maar je kunt ze wel zo veel mogelijk vervangen door wasbare (hand)doekjes.

Tip 12: doe papier in de ban

Lees het nieuws online en download je favoriete tijdschriften op je tablet in plaats van de papieren versie te kopen. Per jaar kun je zo behoorlijk wat geld besparen. En druk ALLEEN iets af wanneer het echt nodig is.

Tip 13: drink gefilterd water

Gefilterd water drinken in plaats van water uit flessen scheelt heel veel plastic afval.

Tip 14: denk na voor je iets koopt

En denk twee keer na voor je iets weggooit! Bedenk eerst of het niet naar de kringloop of een liefdadigheidsinstelling kan. Of sla het een tijdje op, misschien heb je het later nog nodig.

Een andere optie is om het een tweede leven te geven door te upcyclen en er iets unieks en eigens van te maken.

Geef een reactie