Tuintrends

Tuintrends

Het is bijna zomer en de komende maanden zullen we veel tijd buiten doorbrengen. Of je nu een grote tuin, een stadstuintje, of een balkon hebt, dit is het moment om je buitenruimte op te knappen!

Met wat slimme trucjes kun je volgend weekend al met vrienden loungen in je tuin, onder het genot van een cocktail (of twee).

Dé trend op tuingebied is het creëren van een ‘buitenkamer’, waardoor binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. De grenzen laat je vervagen met planten en ruwe materialen.  

‘Urban’ is het sleutelwoord dit jaar: beton voor muren, potten en vloeren, schuren en schuttingen in mat zwart, en groene planten om het geheel te verzachten. Deze look is eenvoudig te realiseren voor weinig geld.

Garden-Trends-1

Denk bij het ontwerpen van je tuin na over hoe je die wilt gaan gebruiken. Wil je je eigen groente kweken, wil je er lekker kunnen zitten?

Heb je overal over nagedacht, doe alles weg wat kapot of oud is, of wat je simpelweg niet meer nodig hebt.

Kapotte potten kunnen weg, oude fietsen gaan naar de kringloop en dingen die je niet kwijt wilt, maar waar je ook geen ruimte voor hebt, mogen naar de opslag

Nu je schildersdoek leeg is, kun je gaan spelen met de ruimte. Schilder je oude schutting in de trendkleur van dit seizoen – zwart.

Met een likje verf geef je een hek of stenen muur een tweede leven. Ook oude meubels, stoelen en tafels kun je in elke mogelijke kleur verven of spuiten, afhankelijk van je smaak.

Garden-Trends-3

Een van de grootste voordelen van de zomer is dat je in de tuin kunt eten, van een uitgebreide barbecue tot een simpele picknick.

Denk goed na over hoe je de ruimte wilt gebruiken. Is er plek voor een vaste tuinset, en zo ja, van welk formaat? Kun je er misschien een buitenkeuken kwijt, of een draagbare barbecue?

Garden-Trends-4

Zodra het ‘frame’ van de tuin staat, kun je verder met de beplanting. Of je nu groene vingers hebt of niet, er zijn planten voor iedereen.

Simpele groenblijvers, zoals buxusbollen of laurierbomen, zijn het hele jaar door mooi. Een grote olijfboom in een enorme terracotta pot is ook prachtig, als je het tenminste kunt betalen. Afhankelijk van je smaak kun je kiezen voor minimale beplanting of een groene oase creëren: de keuze is aan jou!  

Denk er wel aan dat iemand al die planten water moet geven, dus laat je niet al te veel meeslepen!

Garden-Trends-2

Persoonlijk houd ik van geurende planten in mijn stadstuintje: oude Engelse rozen, hoog vingerhoedskruid, en een kamperfoelie die tegen de schutting klimt.  

Ik zet er ook graag wat eetbare planten in. Zo kweek ik kruiden in een oude tinnen badkuip. Er klimmen komkommers tegen de zonnige muur op het zuiden, en bij de achterdeur staan kerstomaten. Er gaat niets boven versgeplukte tomaten in de zomer.

Garden-Trends-5

Na de zomer kun je je tuinmeubels in de opslag zetten om ze te beschermen tegen de winterse temperaturen. En als je toch bezig bent, neem dan gelijk je barbecue en parasol mee!

Geef een reactie