De juiste gordijnen kiezen

De juiste gordijnen kiezen

De kleur, de stof, de lengte, de voering … Er is zoveel waar je over na moet denken als je gordijnen koopt!

Allemaal factoren waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar de perfecte exemplaren.

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij hebben een aantal tips voor je!

Kleur

Wat voor design wil je? Moeten de gordijnen blenden met de rest of juist in het oog springen? In het eerste geval kun je het beste kiezen voor een kleur die dicht bij die van de muren of het vloerkleed ligt.

Dan gaan de gordijnen op in het complete plaatje en brengen ze alles mooi bij elkaar. Voor blikvangers kies je voor uitgesproken kleuren of patronen.

Uitgesproken kleuren werken goed in een interieur waar al veel patronen aanwezig zijn, terwijl prints het goed doen in combinatie met effen accessoires.

Een tip voor het kiezen van een print? Ga voor een patroon dat je mooi vindt als de gordijnen dicht én open zijn!

Stof

De stof is een essentieel onderdeel van een gordijn: het bepaalt hoe het gordijn oogt, voelt en valt.

Zware stoffen als fluweel of tweed bieden veel privacy, houden de warmte binnen en het licht buiten. Bovendien behouden ze ook het best hun vorm.

Door de manier waarop ze vallen krijgt de ruimte een wat formelere look.

www.aliexpress.com

Middelzware stoffen, zoals katoen, zijn het meest veelzijdig (lees: wasbaar!). Ze houden redelijk wat warmte binnen en licht buiten en zijn daardoor geschikt voor de meeste ruimtes.

Lichtere stoffen, zoals linnen, geven een ruimte een casual uitstraling. Ze laten wel licht door, dus worden vaak gebruikt vanwege hun decoratieve functie of gecombineerd met rolgordijnen of shutters.

Voering

Je kunt lichtere stoffen altijd voorzien van een voering om meer licht buiten of warmte binnen te houden.

Lengte

Wij kiezen waar mogelijk altijd voor lange gordijnen, maar bij een radiator of bank kun je de gordijnen ook op de vensterbank laten vallen.

Meet de lengte aan beide kanten op, de vensterbank is niet altijd recht. Ga je voor gordijnen over de volle lengte, dan zul je moeten kiezen hoe je ze wil laten vallen.

Bij een moderne stijl komen de gordijnen precies tot de vloer. Bij een traditionelere look zijn ze iets langer en wordt het uiteinde over de vloer gedrapeerd. Dat oogt wat luxer, maar het vergt wel enige aandacht om het resultaat goed te krijgen.

Denk ook na over de ophanghoogte. Als de gordijnen hoger hangen dan het raam, lijkt de kamer hoger. Gemiddeld hang je ze dan zo’n 15 cm boven het kozijn.

Houd rekening met al deze factoren wanneer je de lengte opmeet.

Breedte

Verdubbel de maat van de rail of roede om tot de juiste breedte voor je gordijnen te komen. Zo ogen je gordijnen nog steeds mooi vol wanneer ze dicht zijn (en niet helemaal uitgetrokken).

Het is belangrijk dat de gordijnen iets verder doorlopen dan het kozijn om de lichtinval te beperken.

Ophangsysteem

Je kunt je gordijnen op verschillende manieren ophangen. Hier bespreken we de 2 gebruikelijkste opties:

  • RINGEN zie je het vaakst bij kant-en-klare gordijnen. Je schuift ze makkelijk over een roede en ze geven de ruimte een relaxte, zachtere look. Deze optie werkt het beste bij middelzware, ongevoerde stoffen.

  • PLOOIEN gaan goed samen met meer traditionele en formele looks. Ze combineren mooi met langere gordijnen en lichte tot middelzware stoffen.

www.next.co.uk

Kant-en-klaar

De standaardmaten zijn:

  • Lengte: 137 cm, 183 cm en 229 cm
  • Breedte: 117 cm, 168 cm en 228 cm

VOORDELEN: de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend, er is een uitgebreid aanbod en je kunt ze direct meenemen naar huis.

NADELEN: je moet ze misschien laten aanpassen, wat extra kosten met zich meebrengt. Of ze vallen net niet helemaal perfect.

Op maat gemaakt

Heb je wel eens overwogen om gordijnen op maat te laten maken?

VOORDELEN: ze passen perfect. Je kunt het materiaal, de voering, het ophangsysteem en de kleur helemaal afstemmen op jouw ruimte. En je kunt er bijpassende accessoires bij laten maken!

NADELEN: de kosten! En misschien zul je er een tijdje op moeten wachten.

Klaar om jouw perfecte gordijnen uit te zoeken? Veel succes!

Geef een reactie