Comfort food op een koude januaridag

Comfort food op een koude januaridag

In deze koude, donkere dagen trekken mensen zich graag terug in hun veilige, warme nest. Hoe kouder het is, hoe meer we verlangen naar comfort food.

Het feit dat goed en lekker eten ons troost biedt, is geen toeval. In de winter aten onze voorouders al stevige maaltijden, omdat de extra calorieën hen hielpen om warm te blijven.

Aan het ideale wintergerecht zijn we echter het liefst niet te veel tijd kwijt. Soep en tijdloze stoofschotels staan dan ook hoog op ons favorietenlijstje.

Ontdek twee van onze favoriete wintergerechten:

1. Zelfgemaakte minestronesoep

Minestrone is van oorsprong een rijke Italiaanse groentesoep met heel veel ingrediënten.

Kijk eerst eens welke groenten je nog in de koelkast hebt liggen. Zorg dat je uien, wortels, aardappels, prei, een courgette en wat erwten of bonen hebt.

  • Snijd eerst alle groenten in kleine blokjes en bak ze in wat gesmolten boter (voeg zachte groenten als laatste toe, zodat ze niet te ver doorgekookt worden).
  • Voeg wat tomatenpuree en de groentebouillon toe.
  • Controleer of je nog zout of peper moet toevoegen en laat de soep 45 minuten zachtjes pruttelen. Ondertussen geniet jij alvast van de geur van je zelfgemaakte minestronesoep!

Serveer de soep met Parmezaanse kaas en een paar druppels olijfolie. Of met pesto en verse basilicum. Het smaakt allebei fantastisch en ziet er geweldig uit!

2. Macaroni met ham en kaas

macaroni

Heb je kleine kinderen? Dan wordt dit waarschijnlijk hun favoriete recept (voor zover het dat nog niet is)! Het is snel en makkelijk, en lekker voor het hele gezin.

  • Kook de pasta eerst al dente in gezouten water. Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
  • Voor de kaassaus smelt je de boter in een steelpan. Voeg vervolgens de bloem toe. Roer tot een glad mengsel en giet langzaam de melk erbij. Breng aan de kook en blijf roeren.
  • Heb je een mooie gladde saus, dan kun je de geraspte kaas toevoegen. Blijf roeren tot deze helemaal is gesmolten. Breng tot slot op smaak met peterselie, nootmuskaat, zout en peper.
  • Het grootste deel van het werk zit erop nu! Je hoeft alleen nog maar de pasta te mengen met de kaassaus en de in blokjes gesneden ham. Schep het geheel in een ovenschaal, bestrooi met broodkruimels en VEEL kaas en zet het in de oven.
  • Als er een goudbruin korstje op zit, is het gerecht klaar.

Dit is het basisrecept. Je kunt natuurlijk altijd andere ingrediënten zoals uien, tomaten of champignons toevoegen. Eet smakelijk!

De winter op zijn best!

Wat er ook op het menu staat, in de winter zitten we gezellig met het hele gezin aan tafel. Niets geeft zo’n positieve draai aan een koude, donkere dag als de geur én smaak van nostalgisch comfort food!

Wat zijn jouw favoriete winterrecepten of -rituelen?
Deel ze om ook ons warm te houden!

Geef een reactie