Je garderobe op orde in 5 stappen!

Je garderobe op orde in 5 stappen!

Heb je ook wel eens van die ochtenden dat je voor je (overvolle) kledingkast staat en bedenkt dat je niks hebt om aan te trekken?

Het liefst ga je weer nieuwe kleren kopen. Maar is dat echt een oplossing voor de lange termijn?

De kans is groter dat je garderobe eens goed gereorganiseerd moet worden. Hierdoor ontdek je kledingstukken opnieuw: items die je ooit koesterde, maar die je vergeten bent omdat ze achter een stapel ongebruikte spullen zijn beland.

Deze handleiding helpt je om je garderobe zo efficiënt mogelijk op orde te brengen. Van het resultaat word je veel blijer dan van shoppen. En het kost je geen geld!

Stap 1: plannen

Laten we eerlijk zijn: het uitzoeken van je garderobe lukt je echt niet in een uurtje. Dus zorg dat je er genoeg tijd voor reserveert. Een realistische schatting is een halve dag tot een dag, afhankelijk van hoeveel spullen je hebt.

Benodigdheden zijn een passpiegel, een aantal opbergdozen, een kledingrek en een smartphone.

Stap 2: uitruimen

Maak je kast helemaal leeg. Je kunt de klus ook in tweeën delen door alleen de kleren voor dit seizoen uit te zoeken. Het andere seizoen kun je een andere keer aanpakken, maar het moet uiteindelijk natuurlijk wel gebeuren.

Als je in de zomer je kleding uitzoekt, kun je je winterkleding zolang opbergen.

Stap 3: sorteren

Pas al je kleren en verdeel ze over 3 stapels:

1. Weggooien

Dat doe je met kleding die versleten is, zoals uitgerekte items.

2. Weggeven

(of verkopen via Marktplaats/een rommelmarkt)

Kleding die te groot of te klein is, simpelweg niet bij je figuur past en spullen die je de afgelopen 2 jaar niet hebt gedragen, geef je best weg.

Velen hanteren hier de 6-maandenregel, maar dat is een beetje te kort door de bocht, alleen al vanwege de seizoenen. Maar als je iets 2 jaar niet hebt gedragen, kan het weg.

Dé uitzondering: avondkleding (die wordt weinig gedragen en blijft dus veel langer mooi) en klassiekers of verzamelobjecten (je favoriete fashion items, dingen die je door wilt geven aan je kinderen).

3. Houden

Alles wat door de bovenstaande filters komt, mag op het kledingrek blijven.

Stap 4: afscheid nemen

Stop de eerste 2 stapels in opbergdozen en label deze. Vind je het moeilijk om afscheid te nemen? Dan mag de weggeefdoos nog even blijven.

Zet hem ergens waar je hem niet ziet, in de schuur of in de opslag. Maak de doos na 6 maanden weer open. Heb je deze spullen niet gemist, dan is het tijd om ze weg te geven.

Stap 5: organiseren

Leg alles terug in de kast en probeer het zodanig te organiseren dat je alles direct kunt vinden.

Je kunt je kleding bijvoorbeeld sorteren op:

• Shirts en blouses
• Broeken en rokken
• Jurken
• Avondjurken
• Jasjes
• Jassen (buitenkleding op een aparte plek)
• Schoenen
• Handtassen
• Accessoires

TIP: investeer in identieke kledinghangers voor een geordende uitstraling. Met dunne hangers maak je optimaal gebruik van de ruimte en kun je meer naast elkaar hangen.

Voor een nog mooier en opgeruimder resultaat kun je je kleren ook sorteren op kleur.

Laat je inspireren!

• Na het ‘detoxen’ van je garderobe is het de bedoeling dat elk kledingstuk in je kast zichtbaar is, zodat je de verschillende items gemakkelijk kunt combineren.

• Stel outfits samen en maak er foto’s van.

• Maak een ‘verlanglijstje’ en zet daar dingen op die je outfits nog mooier of specialer kunnen maken.

• Je kunt ook een outfitplan maken voor een week. Deze outfits kun je op het kledingrek hangen. Op deze manier hoef je ’s ochtends niet meer te bedenken wat je aan gaat trekken en bespaar je veel tijd.

En vergeet niet…

• Rommel is de vijand!

Verspil geen kostbare ruimte aan spullen die je niet nodig hebt. Geef ze weg of sla ze een tijdje op. Dan kun je rustig bedenken wat je ermee wilt doen. Wist je dat Shurgard een breed assortiment aan droge, schone opslagruimtes heeft waar vast ook een goede oplossing voor jou bij zit?

• Vaste regel: 1 erin = 1 eruit

Heb je iets nieuws gekocht? Probeer dan ook iets weg te doen wat je niet meer draagt of nodig hebt. Zo blijft je garderobe overzichtelijk.

• Houd je garderobe opgeruimd

Leg spullen na gebruik altijd direct terug op hun plek. Dat voorkomt dat je ze moet zoeken (of erger, dat je ze vergeet).

• Houd het bij

Ga twee keer per jaar door je kast (in het voorjaar en het najaar) en kijk kritisch naar je garderobe. Zo kun je wegdoen wat uit de mode is of niet meer past. En alvast inspiratie opdoen voor het komende seizoen.

Hoe ga jij te werk? Laat ons weten wat jouw tips zijn en deel je ervaringen!

Geef een reactie