Verander je leven met Marie Kondo!

Verander je leven met Marie Kondo!

De boodschap van deze internationale bestseller: transformeer je huis tot een opgeruimde en geordende ruimte en je leven zal veranderen!

Dat klinkt misschien vergezocht, en in eerste instantie wekt de bijna mystieke toon die je zo vaak hoort bij dergelijke zelfhulpgoeroe’s weinig vertrouwen.

Maar misschien, heel misschien, sta je wel op het punt om een fantastisch, alles veranderend geheim te ontdekken!

09-kondo-lede

Voordat we verdergaan, moeten we eerlijk zijn: auteur Marie Kondo is een tikje excentriek (al zegt ze het zelf).

Als middelste kind ontstond haar obsessie voor opruimen als een manier om alles in balans te houden, terwijl haar ouders meer aandacht hadden voor haar oudere, lastigere broer en haar jongere babyzusje.

Terwijl haar leeftijdgenoten rondhingen in het winkelcentrum en naar de nieuwste muziek luisterden, haastte zij zich na school naar huis om obsessief alle kamers op te ruimen. Ze kon enorm gelukkig worden van een prachtig opgeruimde, op kleur gesorteerde lade.

Kom je eenmaal bij de praktische tips, dan is haar volgorde om eerst alles uit de kast te halen (kleding, boeken, documenten, sentimentele spullen) wel heel handig.

Ze adviseert je om jezelf deze vraag te stellen: word ik hier gelukkig van? Ze suggereert zelfs dat het voorwerp tot jou zal spreken en de beslissing voor je zal maken. Kortom, je voelt gewoon wat je moet doen.

Begin met kleding, vooral die dikke wintertruien, met de nodige gevulde vuilniszakken als resultaat. Heb je je kast opgeruimd, dan kun je de overgebleven kleren organiseren met behulp van haar handige opvouwsysteem.

sock-m-kondo-2

En dan komen we op het punt waar het een beetje vreemd wordt. In plaats van sokken samen tot een bolletje te rollen, vouwt ze elk paar op om verticaal in een la op te bergen – inderdaad, verticaal. Want zo hoeft het onderste paar nooit het gewicht van de andere te dragen. Hetzelfde geldt voor T-shirts en truien.

Omdat we nog nooit van dit fenomeen hadden gehoord, raadpleegden we YouTube voor beeldmateriaal. Dat maakte de verwarring echter alleen maar groter.

shutterstock_296062436

Als je klaar bent met je kleren, kun je verder met papieren en boeken. Ongelezen boeken wegdoen klinkt als een doodzonde, maar volgens Kondo laat je op die manier jezelf en het boek vrij.

Ze meent dat het boek je heeft gediend door simpelweg ongelezen op de plank te staan, en dat als je het nu nog niet hebt gelezen, je dat ook nooit meer gaat doen.

Je mag het ook niet aan een vriend of vriendin geven, want dan geef je de ‘last’ door aan iemand anders. Je moet het boek vrijlaten (opnieuw een tikje vreemd).

Nu is het tijd voor de papieren. Niemand vindt het leuk om door zijn administratie (oude facturen, loonstroken) te ploeteren, maar ze heeft een punt.

Vaak houden stapels documenten onnodig onze kasten en lades bezet. Bewaar de meest recente polis of factuur, in plaats van de volledige tien jaar aan papierwerk.

old photos

Ze bewaart het moeilijkste voor het laatst: foto’s. Zelfs de meest doorgewinterde minimalist kan moeite hebben om foto’s weg te doen.

Met de huidige digitalisering zal dat minder problemen geven, maar iedereen boven de dertig heeft waarschijnlijk dozen vol oude foto’s staan.

Kondo heeft hier uiteraard een methode voor: kies drie of vier foto’s die een herinnering het beste weergeven. De rest kan weg.

Hoewel sommige ideeën in het boek extreem zijn voor ons, is een grondige opruimsessie goed voor je huis én je hoofd.

Maar als je blijft twijfelen of iets weg moet of mag blijven, voer dan een ‘misschien-stapel’ in en bewaar deze items zo lang in een opslagruimte. Zo krijg je meer ruimte én gooi je niets weg waar je later spijt van krijgt. Logisch toch?

Heb jij de methode van Kondo al eens geprobeerd? Wat vond jij het moeilijkste? Of was het juist verrassend makkelijk om afscheid te nemen van je spullen? Laat het ons weten!

Geef een reactie