7 stukken gereedschap waar je niet zonder kunt!

7 stukken gereedschap waar je niet zonder kunt!

Als eigenaar of huurder van een woning kun je niet zonder gereedschapskist. Er moet altijd wel iets gebeuren: van een foto ophangen tot een kraan of zelfs het dak repareren.

Als je nog geen doorgewinterde klusser bent, kan het best een uitdaging zijn om die gereedschapskist te vullen.

Gelukkig hebben wij wat tips voor je. Goed gereedschap is stap één op weg naar een carrière als handige klusser!

In je gereedschapskist hoort onder meer:

1. Een schroevendraaierset

Het zal je verbazen hoe vaak je die gebruikt voor van alles, van het verwijderen van kindveilige batterijklepjes tot IKEA-bouwprojecten of het openmaken van een blik verf.

Koop zowel platte als kruiskopschroevendraaiers, in verschillende formaten. Een multibit schroevendraaier met verwisselbare koppen is handig als je weinig ruimte hebt.

2. Een hamer

Of je nu een spijker in de muur wil slaan of een vloer eruit moet slopen, ook een hamer is onmisbaar. Een goede hamer voor de gebruikelijke klussen heeft:

• Een kop van 450-550 g
• Een glad oppervlak. Sommige hebben een gegroefd oppervlak, maar dat kan schade aanrichten.
• Een rubber, plastic of vinyl steel. Deze materialen hebben een schokdempende werking en bieden veel grip.
• Een klauw voor het verwijderen van spijkers, etc.

3. Een tang

Deze kun je ook gebruiken als moersleutel en draadschaar, een handige aanwinst voor je gereedschapskist dus.

Een punttang leent zich goed voor klussen op het gebied van elektriciteit, omdat hij in de kleinste hoekjes en gaatjes kan komen en geschikt is voor dunne kabeltjes.

Voor loodgieterswerk kun je het beste kiezen voor een waterpomptang.

4. Een meetlint

Ik werk volgens het advies: ‘twee keer meten is één keer zagen’. En het is echt waar. Als je geduldig en gedisciplineerd te werk gaat, kost dat je uiteindelijk minder tijd.

Een meetlint is dus een onmisbaar onderdeel van je gereedschapskist. Een rolmaat van 7,5 m met vergrendeling voldoet prima.

5. Een moersleutel

Een set moersleutels heb je ook nodig. Je gebruikt ze om moeren en bouten aan en los te draaien, meubels in elkaar te zetten en aan fietsen en auto’s te sleutelen.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: verstelbare exemplaren, combinatiesleutels of als set. Een ratelsleutel met doppen is het veelzijdigst en het makkelijkst te gebruiken als de ruimte beperkt is.

Zorg dat je meerdere formaten hebt voor verschillende doeleinden.

6. Een stanleymes

Dozen openmaken, kabels knippen, (onder)vloeren snijden: een goed mes is nooit weg. En de reservemesjes zitten in het handvat: opgeruimd staat netjes.

7. Ducttape

Het laatste item dat we aanraden is Ducttape.

Dit kun je overal voor gebruiken: stoflakens ophangen tijdens het klussen, boorgaten markeren, dozen dichtplakken of spullen aan elkaar tapen.

Een zaklamp, waterpas, elektrische boor en ijzerzaag komen ook vaak van pas. Maar die kun je altijd nog kopen op het moment dat je ze daadwerkelijk nodig hebt, zodat je het exemplaar kunt kiezen dat het best aan jouw eisen voldoet.

Denk voordat je iets koopt na over de kwaliteit.

Gereedschap krijgt vaak het nodige te verduren. Ga dus niet voor het goedkoopste materiaal, want ‘je krijgt waar je voor betaalt’.

Het is de moeite waard om te investeren in kwaliteitsgereedschap, dat goed in de hand ligt en lang meegaat. En soms zul je ook wat specialistischer gereedschap nodig hebben.

Bedenk dan of je dat wilt kopen of huren. Ga je het vaker dan een keer per jaar gebruiken? Dan kun je het waarschijnlijk beter kopen.

Natuurlijk kan al dat gereedschap al heel snel je garage of schuur overnemen, dus houd je gereedschapskist goed opgeruimd en zorg dat alles een eigen plekje heeft.

Kom je toch ruimte tekort?
Dan is een opslagruimte misschien een goed idee: een schone, droge ruimte waar je al je spullen kwijt kunt.

Geef een reactie