5 tips voor een minder stressvolle verbouwing

5 tips voor een minder stressvolle verbouwing

Of je nu net een nieuwe woning hebt betrokken of je huidige huis gaat aanpakken, een grote verbouwing is vaak de spannendste stap richting het huis van je dromen.

tablet

Daarnaast is een verbouwing echter ook vaak ongelooflijk stressvol, chaotisch en rommelig. Maar geen paniek: deze tips helpen je erdoorheen en maken het proces hopelijk wat makkelijker!

1 Begroting, planning en research

Plan de grote klussen, zoals loodgieterswerk, elektriciteit of stucwerk, het eerst in. Ga ruimte per ruimte te werk, zodat je inzicht krijgt in waar je geld kunt uitgeven en waar je kunt besparen.

Het is handig om te beginnen met de slaapkamer. Daar breng je veel tijd door, dus is het belangrijk dat dit een oase van rust is waar je de drukte van alledag achter je kunt laten.

Een goede nachtrust helpt je om de andere ruimtes in huis aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld je geld uitgeven aan een goed bed, en besparen op andere elementen. Een begroting helpt je bij deze beslissingen.

Heb je grote meubels besteld of houd je een deel van je huidige meubels? Dan zou je een tijdelijke opslagruimte kunnen huren waar je alles zolang veilig kunt stallen. Neem ook deze kosten op in je begroting.

Als je eenmaal weet hoe je project eruit gaat zien, kun je je verdiepen in de look & feel.

Tijdschriften, boeken en Pinterest zijn een fantastische bron van inspiratie om uit te zoeken wat je precies wilt. Bedenk hoe je kleur en vorm kunt toevoegen, en hoe je je eigen stijl in de ruimte integreert.

color-palet

2 Kleur

Dankzij al je research heb je waarschijnlijk een vrij goed idee van wat je wilt, maar het is handig om in dit stadium ook over de rest van het huis na te denken.

Kleuren beïnvloeden onze stemming. Houd je steeds aan hetzelfde kleurenpalet, maar kies per ruimte voor lichtere, donkere of intensere tinten. Hierdoor ontstaat een gevoel van continuïteit in het hele huis.

Ga voor neutrale tinten en voeg kleur toe met stoffen en accessoires, of kies een kleurenpalet op basis van een geliefd item of meubelstuk.

Het binnenvallende daglicht beïnvloedt de kleur van de verf op de muur. Licht vanuit het noorden is koeler, zuidelijk licht is warmer. Dus test tinten met warme (rode/gele) en koele (blauwe) ondertonen, zodat je kunt zien hoe de kleur door de dag heen verandert. Bekijk ook hoe de kleuren veranderen onder invloed van kunstlicht.

declutter

3 Organiseer en ruim op

Ruim op en maak de kamer leeg voordat het werk begint. Het is veel makkelijker om te bepalen waar iets het beste past als de ruimte leeg is. Ook is er dan minder kans op beschadigingen.

Heb je niet genoeg ruimte om je spullen kwijt te kunnen, overweeg dan om een opslagunit te huren. Shurgard biedt veilige opslagboxen voor de korte of lange termijn, die zeven dagen per week toegankelijk zijn. Klinkt goed, toch? En zeker als je verhuist is het de moeite waard om je spullen op te slaan, zodat je je nieuwe huis eerst kunt inrichten.

smartphone

4 Maak het leuk en makkelijk

Het inrichten van je huis hoeft helemaal geen vervelende klus te zijn. Maak een afspeellijst met al je favoriete nummers, zoek een leuke film op Netflix en haal genoeg snacks en drinken in huis.

Als je het juiste gereedschap hebt en de tijd neemt om alle oppervlakken voor te bereiden, gaat alles veel soepeler.

book

5 Ga op koopjesjacht om de ruimte af te stylen

Het zware werk zit erop, nu is het tijd voor het leukste onderdeel! Terwijl de verf droogt, kun jij op jacht naar die mooie finishing touches die de ruimte helemaal van jou maken.

Zoek op Pinterest naar slimme opbergoplossingen en ideeën om de ruimte karakter te geven. Kringloopwinkels, Marktplaats en rommelmarkten zijn een geweldige plek om vintage en unieke items te scoren.

En denk eraan: je kunt iets altijd aanpassen en verven zodat het bij jouw stijl past. Kom je net dat perfecte item tegen voor je volgende project, maar heb je nog niet genoeg ruimte? Dan kun je altijd kiezen voor tijdelijke opslag.

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je project wat soepeler verloopt, en heb je in no time een huis dat helemaal bij jou past!

1 Reactie
  1. Dank je voor al die tips. Het was een geweldig artikel, want elke stap werd makkelijk uitgelegd.

Geef een reactie