11 aandachtspunten als je een huis koopt

11 aandachtspunten als je een huis koopt

Eerlijk is eerlijk: een huis of een appartement kopen is een hele stap. Zorg er dus voor dat het goed geïnspecteerd wordt en dat er geen verborgen gebreken zijn.

Maar nog voor de inspectie ter sprake komt, maak je best een checklist van de dingen die voor jou belangrijk zijn in je zoektocht naar een woning.

Wij stelden een overzicht samen van dingen die een grote impact kunnen hebben op je dagelijks leven. Hou deze in gedachten als je een huis of appartement wilt kopen.

1. Locatie

Denk na over de afstand tot je werk, de school van je kinderen en de supermarkt. Het is belangrijk dat je niet je halve dag kwijt bent aan het heen-en-weren tussen huis, werk, school en winkels. Daar krijg je snel genoeg van, hoe mooi je huis ook is!

2. Omgeving

Is het een leuke kindvriendelijke buurt of een drukke weg? Heb je last van het geluid van het verkeer? Dit kan behoorlijk variëren, dus ga op verschillende dagen en tijdstippen langs om te kijken.

3. Toegankelijkheid

Is de wijk waar je huis staat goed toegankelijk of ligt het dicht bij de hoofdweg? Stopt het ov in de buurt? Dit is een belangrijke factor als je forenst.

Als je een appartement koopt, kijk dan hoeveel verdiepingen het gebouw telt. Controleer of de liften in goede staat en groot genoeg zijn. Zijn de trappen goed toegankelijk en makkelijk begaanbaar?

4. Privacy

Hoe ligt het huis? Heb je direct zicht op het huis of de achtertuin van de buren? Hoor je de buren? Zo ja, dan horen zij jou waarschijnlijk ook!

5. De hoeveelheid daglicht

Dit is iets waar veel mensen niet aan denken, maar het is een heel belangrijke factor, zeker in de winter. Zorg dus dat je hier goed op let!

Heeft het huis/appartement kleine of ongunstig geplaatste ramen? Het zal je veel geld kosten om dat aan te passen.

small-cleaned-kitchen

6. Richting

De richting waarin het huis of appartement ligt, is van invloed op de hoeveelheid licht die je krijgt én op de energierekening.

7. Indeling

De indeling van de woning heeft een grote impact op je dagelijks leven. Loop dus alvast een keer door de kamers met jouw dagelijkse routines in je achterhoofd.

Past de indeling bij jouw behoeften en manier van leven? En zo niet, is het gemakkelijk aan te passen?

8. Formaat

Vaak kiezen mensen voor zo groot mogelijk, maar heb je al die ruimte echt nodig?

Denk bij deze vraag niet alleen aan de maandelijkse hypotheek, maar ook aan zaken als energiekosten, belasting, verzekeringen, verbouwplannen, onderhoud en meubilering. Dat kan behoorlijk aantikken!

9. Parkeren

street-parking

Als je een auto hebt, is dit een belangrijke factor bij het kopen van een huis of appartement.

Heeft je woning een eigen parkeerplaats? Zo niet, kun je je auto dan in de straat kwijt? Is de straat veilig genoeg om er je auto te parkeren? Is er genoeg ruimte om te parkeren?

10. Trappen

Heb je kleine kinderen of oudere gezinsleden, dan is het goed om hierop te letten. Ook als je van plan bent om in dit huis oud te worden, moet het geschikt zijn voor de toekomst.

Een lange, steile trap of een huis met veel verdiepingen is nu misschien nog geen probleem, maar is dan op de lange termijn niet de beste keuze.

11. Aantal badkamers

Heb je een groot gezin, dan is het fijn als je toekomstige huis genoeg badkamers heeft. Zo hoef je ’s ochtends niet op elkaar te wachten.

bathroom

Welke extra tips heb jij voor ons? Deel ze hieronder.

Geef een reactie