10 tips bij het thuiswerken

10 tips bij het thuiswerken

Thuiswerken klinkt vaak fantastisch. Wakker worden wanneer je wilt, je eigen schema bepalen, in je pyjama vanuit je bed werken: de voordelen zijn absoluut prettig.

Maar pas op: als er niemand is die je in de gaten houdt, kan het best moeilijk zijn om de nodige discipline op te brengen.

Onze tips helpen je om productief te blijven en je dag optimaal te benutten.

Working 9 to 5

Stel je werktijden vast en houd je eraan. Lunch buiten de deur, of, als dat niet kan, in elk geval buiten je kantoorruimte.

Stop ook op een vooraf bepaald moment met werken. Het is belangrijk om je los te maken van je werk en tijd te nemen om te ontspannen.

Vroege vogel of nachtdier?

Sommige mensen zijn ‘s ochtends vroeg enorm productief, anderen werken liever ‘s avonds laat met de nodige koffie.

Zoek uit wat jouw meest productieve uren zijn en stem je werkdag hierop af. Houd je aan je routine, ongeacht hoe laat je begint en eindigt.

Hang de dj uit

Van chille, rustgevende klanken tot opzwepende, stimulerende tracks die je helpen die deadline te halen: muziek kan echt van invloed zijn op je productiviteit.

Maak een aantal playlists voor verschillende stemmingen, en houdt een radio binnen handbereik voor achtergrondgeluid dat niet afleidt.

Licht is alles

Daglicht werkt natuurlijk het beste. Is dat er niet (voldoende), experimenteer dan met verschillende soorten, intensiteiten en tinten verlichting.

Plafondlampen geven soms niet genoeg licht, dus misschien is het verstandig om te investeren in een mooie, grote lamp. Afhankelijk van de ruimte kun je meerdere lampen nodig hebben om gedurende de dag comfortabel te werken.

Wees asociaal

Even een snelle blik op Facebook en oeps … weer een uur verspild op sociale media! Leg jezelf een ban op tijdens werktijd (behalve natuurlijk tijdens de lunch) en druk dit de kop in voordat het een gewoonte wordt.

Verwijder alle icoontjes uit je toolbar en schakel meldingen op je telefoon uit om te voorkomen dat je van verschillende kanten wordt gebombardeerd.

Raak niet in de knoop

Organiseer je kabels. Een wirwar van kabels overal zorgt voor stress en ziet er rommelig uit. Zorg dat je apparaten makkelijk in en uit kunt pluggen en bind kabels samen om de wanorde te beperken.

Laat je niet verleiden door technologie

Zorg dat er geen tv in de ruimte staat. De verleiding om de afstandsbediening te pakken is te groot, en dan zit je al snel een uur lang te staren naar Droomhuis gezocht, zwijmelend over warme zomeravonden en eten in de tuin…

Hetzelfde laken: ben je een fervent online shopper, dan voorkomt een ad-blocker dat je bezwijkt voor allerlei verleidelijke aanbiedingen. Je productiviteit neemt toe en je portemonnee zal je dankbaar zijn!

Creatief met kleur

Bepaalde kleuren zorgen voor kalmte en ontspanning (blauw- en paarstinten), terwijl andere je energie geven en stimuleren (rood, geel of purper).

We schijnen ons het meest op ons gemak te voelen in een omgeving met groentinten, aangezien deze doen denken aan de natuur en zo onze concentratie bevorderen.

Groen is, samen met wit, ivoor of grijs, een veilige keuze als je niet zo goed weet met welke kleur je jezelf wilt omringen.

Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest

Het is een cliché, maar het is wel waar. Want hoe kun je je concentreren als er overal rommel ligt?

Zorg voor een georganiseerde werkomgeving. Begin met het opruimen van alles wat je niet nodig hebt. Grotere items, meubels en overbodige spullen kunnen naar de opslag om meer ruimte te creëren.

Koop een bureau-organizer, archiveer papieren en vermijd lades – daar hoopt zich alleen maar rommel in op.

Houd werk en privé gescheiden

Gebruik indien mogelijk niet je privécomputer voor je werk. Uiteindelijk ben je dan alleen maar bezig met e-mails checken en persoonlijke zaken.

Zorg dat je partner, kinderen en huisdier(en) je (voor zover mogelijk) met rust laten als je aan het werk bent. Vertel ze dat ze je niet mogen storen, maar dat je af en toe wel gezellig binnen komt vallen tijdens je pauzes.

Heb jij nog tips voor een productieve en rustige werkruimte? Deel je ervaringen hieronder!

Geef een reactie