10 populaire voornemens – Hoe hou je je eraan?

10 populaire voornemens – Hoe hou je je eraan?

1. Stoppen met roken

Er zijn zo veel redenen om te stoppen met roken: het is ongezond, je krijgt er gele tanden van, het is duur, het kost tijd en het stinkt … Hoewel dit een van de meest genoemde voornemens is, is het zeker niet het makkelijkste.

Laat je daardoor echter niet ontmoedigen. Lukt het niet in één keer, dan kun je het altijd proberen met nicotinekauwgum, nicotinepleisters of zelfs medicatie via je huisarts. Als het lukt, is het een van de grootste prestaties in je leven!

2. Fit worden

Doorgaans komen fitness clubs in januari met aanbiedingen en kortingsacties. Bang dat je afhaakt en je abonnement geldverspilling wordt?

Huur dan gewoon een kleine opslagruimte en maak ruimte vrij in je huis voor je eigen fitness- of yogastudio. Voor weinig geld kun je een hometrainer of loopband kopen. Zo kom je elke dag langs je apparatuur, dan is het veel moeilijker om excuses te verzinnen om je training over te slaan!

 

3. Gezond eten

Vastbesloten om de komende weken (of maanden) je stoofschotels te verruilen voor gestoomde vis en salades? In dat geval is dit een goed moment om gezondere recepten te verzamelen ter inspiratie.

Maar vergeet niet: het is prima om jezelf zo nu en dan eens te verwennen met iets lekkers, anders houd je het niet vol!

4. Minder drinken

Na weken met de nodige alcohol en katerige ochtenden schiet deze gedachte waarschijnlijk door de hoofden van velen. Bovendien is het goed voor je gezondheid, je portemonnee én je reputatie.

Maar wacht! Wat doen we met dat feestje van volgende week zaterdag?! Gaat het lukken, 3 biertjes drinken en dan over op water? Kom op, je kunt het: stel jezelf een realistische limiet en houd je eraan!

5. Beter organiseren

Dit is waarschijnlijk een van de moeilijkere dingen om te realiseren. Maar geef het niet meteen op!

Plan wanneer je wat gaat doen en stel jezelf een deadline. Dan ben je al een stap verder dan een lange to-do-lijst. Stop met treuzelen en vermijd afleidingen als sociale media en YouTube. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijpen wij natuurlijk ook wel. Maar denk je eens in hoe goed je je zal voelen als het lukt!

6. (Be)sparen

saving-money

Na de feestdagen is je portemonnee waarschijnlijk een stuk dunner en lichter. Een goede reden om wat minder geld uit te geven! Het zal niet makkelijk zijn om januarikoopjes in de winkels en online te mijden.

Houd jezelf bezig met boeken en sport, en open vooral niet alle aanbiedingen in je inbox, dan ben je verloren!

Je kunt ook besparen door je energieleverancier te vergelijken met andere aanbieders, nog eens te kijken naar je woonverzekering en creditcards, of een zelfgemaakte lunch mee te nemen naar je werk. Kleine dingen kunnen samen een groot verschil maken.

7. Qualitytime doorbrengen met je familie

Altijd maar druk, druk, druk. Nadat we kerst hebben gevierd met de familie, nemen we ons vaak voor om meer tijd samen door te brengen en vaker langs te gaan bij familie. Klinkt goed!

Maar naarmate de dagen en weken verstrijken, wordt het drukker op je werk, de kinderen hebben voetbalwedstrijden en muziekles … En voor je het weet is het juni!

Maar probeer toch een stapje terug te doen: blokkeer één weekend per maand en besteed deze vrije tijd aan je kinderen en familie.

8. Meer reizen

travelling

Nu de kerstdagen voorbij zijn en de January Blues hoogtij vieren, heeft iedereen wel zin in een tripje naar de zon. Zalig dromen we over exotische bestemmingen als Thailand, Bali, de Caraïben …

Als je je volgende vakantie ruim van tevoren boekt, heb je iets om naar uit te kijken en voldoende tijd om alles te plannen. Dit is het moment waarop luchtvaartmaatschappijen stunten met aanbiedingen, maak daar gebruik van.

En vergeet niet dat er ook binnen Europa heel veel mooie en vooral goedkopere bestemmingen zijn. Dan hoef je voor een lang weekend maar 1 of 2 dagen vrij te nemen. Een citytrip is dé manier om de werksleur te doorbreken!

9. Je huis opruimen

Een nieuw jaar is het perfecte moment voor een frisse start. Naarmate je meer spullen om je heen verzamelt, voel je je meer gestrest en verlies je je focus in het dagelijks leven.

Zoek je spullen uit en kijk wat je echt nodig hebt. Ga kamer voor kamer te werk, zodat de klus behapbaar blijft. En niet alles hoeft natuurlijk weg: een opslagruimte is een goede oplossing tijdens het schoonmaken van je huis, waarbij je spullen gewoon 7 dagen per week toegankelijk zijn.

10. Zorg voor haalbare en meetbare voornemens

We maken allemaal goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar, maar eerlijk gezegd houden die maar kort stand. Om de kans op succes te vergroten, is het belangrijk dat je doelen meetbaar en haalbaar zijn.

Veel mensen willen bijvoorbeeld afvallen. Probeer dan voordat je aan een dieet begint te bedenken hoeveel kilo je precies kwijt wilt.

Schrijf je doelen op – of nog beter, post ze online. Dat maakt ze zichtbaarder, waardoor je beter gemotiveerd blijft om je aan je plan te houden. Bovendien kunnen je vrienden en familie je op deze manier steunen!

Geef een reactie